Топљење ледника на Гренланду и Антарктику доноси нови потоп

Танјуг
Топљење ледника на Гренланду и Антарктику доноси нови потоп

МОСКВА - Ниво свјетског океана ће се подићи за 10 до 20 метара уколико се отопи сав лед на планети, а тај процес је неизбјежан чак и ако глобално загријавање не пређе границу од два степена Целзијуса, коју је Међудржавна група експерата за климатске промјене (IPČ) означила као “стабилну”.

- Природно стање планете уз такву количину угљендиоксида у атмосфери и с таквим температурама подразумијева за око 20 метара виши ниво Свјетског океана од садашњег - изјавио је Ричард Лејн из Националног научног фонда САД (НСФ), руководилац истраживања објављеног у часопису “Геолоџи”.

Научници из САД и Новог Зеланда су упоредили савремене климатске процесе са стањем из епохе Плејстоцена (пре 2,7-3,2 милиона година) када су количине гасова са ефектом стаклене баште и температуре на повришини земље били слични садашњим.

На основу резултата истраживања научници су закључили да би у нашој епохи требало очекивати неизбежни пораст нивоа океана, што ће се десити због велике количине воде ослобођене у потпуном топљењу ледника на Гренланду и Антарктику. Заједно са тим, сматрају аутори истраживања, овај процес би могао да траје стотинама или чак хиљадама година.

- Када се вода, која је сада ''ускладиштена'' у леду на територији Гренланда и Антарктика сручи у океан, свијет ће сасвим другачије изгледати. Више од 70 одсто становништва биће приморано на исељавање, или ће бити потопљено - каже Лејн.

Међудржавна група експерата за климатске промене (IPČ) формирана је 1988. године под покровитељством програма Уједињених нација за заштиту животне средине (UNEP) и свјетске метеоролошке организације (WMO) за процјену ризика од глобалних климатских промјена изазваним антрополошким утицајима.

IPČ процјењује да би због пораста просјечне темературе на земљи већем од два степена Целзијуса бројни природни системи на земљи доспјели у критичну фазу. Од тада се овај раст температуре сматра за “климатску” границу, преноси руска агенција РИА Новости.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана