Топ 12 изума у посљедњих 12 година

Глас Српске
Топ 12 изума у посљедњих 12 година

Да ли се израз "икона свог времена" прије односи на "веспу пјађо" или на флопи диск? Да ли је ајпод значајнији изум од "ербаса А380"? На ова питања покушали су да одговоре неки од највећих дизајнера, као и на молбу да наброје шта су најзначајнији изуми у области индустријског дизајна у посљедњих 100 година. Ево првих 12 на тој листи:

 1. Епл Мекинтош

- Када се "Епл Мек" први пут појавио 1984. године, преокренуо је индустрију компјутера наглавачке - ријечи су Дика Пауела, суоснивача агенције за дизајн "Симур Пауел".  

- Као никада прије, комбиновао је врхунски софтвер и хадрвер у једно искуство. Иако се годинама утркивао у свијету иновација, то и даље чини, и без Џобса -  каже он.

2. Пјађова "Веспа"

Италијански дизајнер Ђанфранко Закаи опредјелио се за "веспу".  

- Веспин унисекс дизајн је генијалан: на њој елегантно изгледају и мушкарци у одијелима и жене у сукњама - каже италијански дизајнер Ђанфранко Закаи.  

- Коришћен у Фелинијевом филму ‘Сладак живот’, а међу његовим обожаватељима били су и Битлси, овај мотор имао је снажан утицај на културу, продуктивност и друштво уопште"

3. Покретне степенице

У почетку, покретне степенице су представљане као "искуство" за које би људи платили, само да провезу горе-доле.

- Када су почеле да се примјењују у архитектури, оживјеле су и пробудиле наш свијет по први пут - каже холандски дизајнер Дан Розегарде.

4. Вирџинов галактички авион 

Велшки индустријски дизајнер Рос Лавергроув за изум вијека проглашава прву туристичку свемирску летјелицу на свијету.

- То је једини прави концепт ове врсте који је спроведен у дјело, који означава нову еру и нови начин на који ћемо доживљавати нашу планету - каже Рос.

5. Калашњиков 

Маркус Ферс, уредник часописа за архитектуру и дизајн "Дезен", сматра да је "калашњиков", или АК-47, најзначајнији производ совјетске ере. Ова аутоматска пушка и даље је у широкој употреби на бојним пољима.

6. Флопи диск 

Могли бисмо га назвати и "мини-диском", али нећемо, јер то није "дијете" вољеног мини-диска 90-тих, који је био кратког вијека. Ријеч је о компактној верзији првог флопија од 8 инча (насталој око 1976. године), кога је за нашу листу номиновао човјек који тврди је његов творац - јапански дизајнер Јоширо Накамацу.

7. Ајпод 

Ајпод, или икона једне читаве генерације. Ник Родс, шеф катедре за индустријски дизајн на Универзитету у Лондону, одлучио се за MP33 плејер јер "тако јасно показује корисност заједничких напора". "Више се не ради о једном ‘главном’ дизајнеру, већ о удруженом раду многих."

8. Аеронова фотеља

Џорџ Мекејн, предсjедавајући Друштва индустријских дизајнера у САД, опредијелио се за "аеронову фотељу", Хермана Милера.

- Ова канцеларијска столица постала је свеприсутна у модерним канцеларијама - каже Мекејн.

- Избацила је тешке, неудобне, и неергономске столице из употребе.

9. Музички стуб Банк&Олуфсен

Познати амерички дизајнер Карим Рашид издваја музички стерео стуб "банк&олафсен": - Купио сам овај стуб кад сам имао 19 година. У то вријеме коштао ме читаво богатство, али ја га и данас користим. Никад ме није издао. Његов минимализам, укључи-и-свирај систем, универзални интерфејс, изглед и елеганција, превезилазе данашње технолошке уређаје.

10. Ербас А380

"Супер-џамбо", "нежни џин", назовите га како желите, "ербас А380" је највећи путнички авион на свијету, а налази се на првом мјесту листе Дејана Суђића, директора лондонског Музеја дизајна. Произведена 2005. године како би укинула "Боингов" монопол, ова величанствена летјелица може да превезе 850 путника.

11. Форд, модел Т

- Кад сте ме питали, прво сам помислио на Фордов модел Т - каже професор Мајлс Пенингтон, директор катедре за дизајнерске иновације на Краљевском умјетничком колеџу у Лондону.

- Коначно, донио је слободу, флексибилност и продуктивност милионима људи - каже Пенингтон, који је, ипак, на крају одабрао Еплов "Мекинтош", "зато што је учинио да комплексна технологија постане приступачна и привлачна".

12. Млазни мотор

Можемо аплаудирати "ербасу А380", али, да није било Френка Витла, који је измислио први мотор на млазни погон, не би било ни "ербаса". По мишљењу Тревора Бејлиса, који је измислио радио на навијање, млазни мотор измјенио је авио саобраћај и учинио га приступачним широким масама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана