Тамо гдjе су се срели људи и неандерталци

Huffington Post
Тамо гдjе су се срели људи и неандерталци

Фосил дијела лобање древног човјека пронађен у Израелу можда потиче од блиског рођака првих модерних људи који су колонизовали Европу, кажу научници.

Откриће расвјетљава период миграције модерних људи из Африке и пружа увид у вријеме када су се они први пут укрстили са неандерталцима.

Модерни људи настали су прије између 150 и 200 хиљада година у Африци, док је њихов прелазак у Европу почео прије 60 или 70 хиљада година. Ипак, то доба обавијено је велом мистерије због недостатка људских фосила из тог периода.

Научници су сада открили 55.000 година стар фосил људске лобање, што значи да потиче из времена када су људи започели насељавање Европе. Њена анатомија можда ће понудити нови поглед на то какви су били први модерни Европљани.

Фосил назван Манот 1 припадао је одраслој особи са релативно малим мозгом у односу на савременог човјека.

Обликом подсјећа на лобању становника Африке и Европе, али се разликује од модерних људи источног средоземног региона, у који спада у Израел. То значи да је Манот можда повезан са првим људима који су колонизовали Стари континент.

Осим тога, лобања је и доказ да су и људи и неандерталци насељавали ову област.

Истраживање научника Универзитета у Кливленду и Бен Гурион универзитета у Негеву објављено је у стручном часопису Nature.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана