Тамна материја влада космосом

Агенције
Тамна материја влада космосом

Вашингтон - “Мост” од тамне материје који спаја двије групе галаксија - заиста постоји, потврдили су научници, преносе агенције.

Вјерује се да џиновске “мреже” од тамне материје чине “костур” васионе и да држе на себи обичну видљиву материју – звијезде и галаксије.

Пошто се брзина звијезда, удаљених од њихових центара, не смањује, као код планета у Сунчевом систему, научници су сматрали да се то може објаснити само присуством огромне скривене масе, расподјељене по читавој галаксији.

Дијелови тамне материје отклањају честице свјетла које пролазе кроз њих од удаљених објеката, зато посматрач на Земљи види искривљену слику.

Ту су појаву научници назвали “гравитационим линизирањем”.

Јорг Дитрих, научник из Минхена, истражио је простор између двије групе галаксија у сазвежђу Кита, удаљеном 2,7 милијарди свјетлосних година од Земље.

Међупростор је искривио слику 40 хиљада галаксија, које се налазе на позадини!

Према степену искривљености израчуната је масу читавог међупростора.

Звијезде, међугалаксијски гас и прашина, износе највише 19 одсто.

Преосталих 81 одсто заузима тамна материја, јер се другачије не може објаснити толико јако отклањање свјетлосних зрака.

Научницима је много помогао распоред галаксијских група.

Мост између њих је окренут дуж линије погледа земаљског посматрача, а на рачун тога се преламање светлости вишеструко повећало.

Руки експерт Владимир Сурдин објашњава да тамне материје подсјећају на мрежу за риболов, само не дводимензионалну, већ тродимензионалну, која попуњава читав простор.

Тамо, гдје се пресјецају нити те мреже, примјетни су “чворови”, а “нити”, које их спајају, нису примјетне.

“Чворови” су одавано примјећени, а сада су уочене и “нити”.

Откриће потврђује стандардни космолошки модел – уобичајену представу о развоју васионе, у којем најважнију улогу игра тамна материја.

Неки научници у САД и свијету, познати као футуролози, вјерују да се кроз тунеле тамне материје може пролазити незамисливом брзином, што би могло да скрати и међугалактичка путовања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана