Тајанствено зујање излуђује људе широм свијета

Aгенције
Тајанствено зујање излуђује људе широм свијета

На врло различитим мјестима широм свијета - рецимо у Бристолу у Енглеској, Ларгсу у Шкотској, Таосу у Новом Мексику (САД) и Бондију у Аустралији, већ 40 година се јавља тајнствена појава. Тихо зујање, или брујање, које почиње изненада, али затим без престанка постојано траје, чује се у главном у затвореном простору, а у стању је да га чује само два одсто становништва на овим подручјима, због нечег осјетљивијег од својих сусједа.

Ових два одсто људи, углавном старих између 50 и 70 година, због необичног звука има озбиљне тегобе - вртоглавицу, мучнину, несвестицу, крварење из носа, тешку и дуготрајну несаницу, а забиљежен је чак и један случај самоубиства.  

Звук који чују они углавном описују као налик звуку дизел мотора који ради негдје у близини, а на њега се углавном жале људи у сеоских или приградским предјелима, вероватно стога што је у великим градовима зујање пригушено сталном позадинском буком.     

Љекари су одмах пожурили да појаву објасне тинитусом (обољењем слушног нерва код ког се чује звук који заправо не постоји), али испитивања су утврдила да већина погођених (којке називају и "слушачима", или "зујачима") има сасвим нормалан слух и не пати ни од каквог обољења на том плану.  

Истраживања која су спроведена, или још увијек трају, на свим мјестима која имају овај проблем непобитно су утврдила да се не ради о масовној хистерији или хипохондрији.  

Ове тегобе имају реалан узрок, а на листи сумњивих извора непријатног шума најприје су се нашла оближња индустријска постројења.  

У Кокому, САД, установљено је да извор зујања заиста и представљају два индустријска постројења, од којих једно припада "Дајмлер Крајслеру" док је у Левенталу утврђено да је извор звука станица централног гриејања у оближњој згради.  

У вечини слчајева, међутим, истраживања нису дала никакав поуздан резултат.

На листи "осумњичених" извора непријатног звука налазе се и гасоводи под притиском, високонапонска мрежа за снабдјевање електричном струјом, вајерлес уређаји за комуникацију, али и електромагнетна зрачења ниске фреквенције, која могу да чују само појединци.

 

Ту су и фактори окружења као што су микросеизми, подрхтавања земље врло ниске фреквенције, које могу да изазову таласи океана, или пак војни експерименти и подморничка комуникација.  

У међувремену је провјерено и доказано да постоје људи нарочите осјетљивости, чије чуло слуха прима звучне сигнале далеко изван опсега уобичајеног за људски слух. На сопствену несрећу, јер сви који га чују звук описују као излуђујуће непријатан, док извор досадног зујања у већини случајева није могао да буде непобитно утврђен, нити има изгледа да ће то ускоро бити учињено.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана