Све што нисте знали о свињској масти

jutarnji.hr
Све што нисте знали о свињској масти

Ближи се време свињокоља, када ће многе породице обезбjедити себи залихе свињске масти.

Супротно увријеженом мишљењу, свињска маст није нездрава, али је треба умјерено користити.

Представљамо вам још неке чињенице о овој цијењеној намирници на домаћој трпези:

Добијање

Мокри поступак - масно ткиво се топи у кључалој води и маст се скупља на површини.

Суви поступак - масно ткиво се топи пржењем, а од остатака добијамо чварке. Отопљена маст прочишћава се кроз решета и хлади. Од брзине хлађења масти зависи и њена конзистенција која може бити зрнасте или глатке текстуре.

Основни састав и квалитет

Зависи од дијела масног ткива који се топи и још важније, од начина исхране свиње. Свињска маст садржи: 40% засићених масних киселина - најзаступљеније су стеаринска и палмитинска, 50% мононезасићених масних киселина и 10% полинезасићених масних киселина.

Коришћење

Традиционално на хљебу с мљевеном паприком или шећером, за динстање, печење и пржење; повољан однос засићених и незасићених масних киселина штити маст од оксидације током излагања ваздуху и топлоти.

Свињска маст није нездрава

Мит о томе да је свињска маст нездрава одавно су побила многа научна истраживања. Кључ је у умјерености, али и у уравнотежености која се једино може постићи ако се уз свињску маст у исхрани користе и остале масти и уља.

Свињска маст садржи холестерол

Холестерол је кључан за низ метаболичких процеса и синтезу хормона и без њега наш организам не може нормално да функционише. Међутим, уношењем намирница богатих холестеролом подстиче се и производња холестерола у организму, па треба водити рачуна о умјерености.

Свињска маст је добар конзерванс

Ова врста масноће тешко се квари и може дуго стајати на тамном и хладном мјесту. Зато се у кулинарству традиционално користила и као медијум за чување, нпр. печеног меса, попут неке врсте замјене за фрижидер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана