Све нуклеарне експлозије у 15 мин.

Агенције
Све нуклеарне експлозије у 15 мин.

Ових дана све очи упрте су у затегнути однос Сјеверне Кореје и остатка планете, због бројних нуклеарних проба. Не би ли још једном указао на раније катастрофе, јапански умјетник Исао Хашимото поново је скренуо пажњу на свој умјетнички пројекат "1945 - 1988".

Рад на застрашујућем приказу мапе на којој се невјероватном брзином смијењује више од двије хиљаде нуклеарних проба Хашимото је почео још 2003. године.

Као симболчки назив рада одабран је број "2053" што је управо број нуклеарних експлозија које су се десиле од 1945. до 1998. године.

"Ово је дјело рађено из птичје перспективе, са погледом на историју у којој је сваки мјесец ‘сабијен’ у једној секунди. Нисам користио ниједно једино слово, како би рад био разумљив људима из цијелог свијета, без обзира на језичку баријеру", објашњава Хашимото.

Он додаје да звуци, боје и цјелокупни приказу експлозија треба да упечатљив начин да дочарају све што су људи чинили са нуклеарним материјама, и то само у другој половини вијека. Како се видео примиче крају, односно садашњем тренутку, постаје евидентно да је тек мали дио земље заобишла нуклеарна хистерија, те да се експлозије нижу једна за другом све већом брзином.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана