Суперлијепком спасли живот беби

Блиц
Суперлијепком спасли живот беби

Канзас Сити - У прошлу сриједу, тим љекара из Канзас Ситија упоријебио је кап хирушког суперлијепка да би закрпио анеуризму која је прокрварила у мозгу три седмице старе бебе Ешлин Џулијан.

Овим револуционарним третманом спасли су живот дјетету које би највјероватније умрло.

Према извјештају телевизијске мреже Си-Ен-Ен, родитељи су малу Ешлин у болницу довели прошле седмице, јер је до тада мирна беба почела непрестано да вришти и да повраћа.

Након што су урадили неопходне тестове, љекари су у сред бебиног мозга открили анеуризму.

Родитељима су одмах објаснили да се анеуризме код новорођенчади јављају тако ријетко, да у принципу и не постоје хируршки инструменти довољно мали да би могли да се употријебе у таквим случајевима.

Једини излаз је био да покушају да раде веома пажљиво, уобичајеним инструментима, при чему је за тако мали организам сваки додатни губитак крви могао да буде фаталан.

На крају, тим предвођен Др Еберсолом је одлучио да прибјегне изузетно ријетком методу, и да употријеби хируршки суперлијепак.

Хирурзима је пошло за руком да најмањи катетер који се користи код одраслих кроз једну од бебиних артерија у нози проведу до њеног мозга, а затим су кроз катетер увели микро-жицу, којом су до оштећеног крвног суда допремили кап суперлијепка.

Лијепак се осушио у року од неколико секунди, и на тај начин формирао “унутрашњи калуп”, који је запечатио анеуризму.

Доктор Ербесол објашњава да су анеуризме код новорођенчади толико ријетке да они немају тако мале инструменте

Љекари вјерују да је ово први пут да је суперлијепак искоришћен за отклањање оштећења анеуризме код малог дјетета, и истичу да је супстанца коју су употријебили “у основи иста као и суперлијепак који се купује у радњи”.

Мала Ешлин, која је рођена 16. маја, сада има све изгледе да се поптпуно опорави, а њени родитељи су пресрећни и неизмјерно захвални љекарима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана