Сујевjерје живи и у свемиру

Б92
Сујевjерје живи и у свемиру

Иако су настали шездесетих, многи ритуали у америчкој и руској свемирској агенцији и данас постоје и различити су - од необичних до бизарних, пише Дејли мејл.


Прије лансирања, руски космонаути морају да обаве доста задатака - од добијања благослова, шишања, потписа на вратима и мокрења на аутобуском гумама.

У Америци, астронаути имају хула-хоп који прескачу, играју покер док командујући мисије не изгуби, док се успјешно лансирање слави пасуљем и кукурузним хљебом, а тренуци слијетања праћени су уз чиније с кикирикијем.

Априла 1970. године мисија Аполо 13 се вратила кући након што се десила експлозија кисеоника. Овај догађај је шокирао све у Наси, а администратор Џејмс Бегс је постао толико уплашен од броја 13 да скоро није постојала мисија која је носила у свом имену тај број.

Ово је само једно од многих сујевјерја које доказује да то што сте астрофизичар не мора да значи да нисте човјек од вјере.

Сујевјерја и ритуали постоје у многим свемирским агенцијама, од чинија с кикирикијем до мокрења на аутобуске гуме.

Страх од броја 13 или трискаидекафобија можда дјелује необично или иритантно за некога ко се бави свемиром, међутим то је разлог за чудан бројчани систем свемирских летјелица које су лансиране од 1981. до 2011. године.

Свака свемирска мисија је кодирана словима СТС, и праћена је бројевима мисије. И тако је било до десете мисије, која умјесто да буде названа СТС-10 названа је СТС-41-Б.

То је учињено зато што се тринаеста мисија ближила, а Џејмс Бегс није дозволио да се мисија зове СТС-13, посебно након Аполо 13 катастрофе.

Слично сујевјерје дошло је из Русије, а започели су га астронаути из Казахстана 12. априла 1961. године гдје је Јуриј Гагарин, први човјек у свемиру, стао да се олакша на аутобуску гуму прије уласка у шатл.

Он је то, наравно, учинио из нужде, али је то постала традиција за мушке руске астронауте - да уринирају на гуме аутобуса који их возе на лансирање као што је Гагарин то урадио прије много година.

Космонауткиње нису обавезне да учествују, али су многе носиле урин са собом и поливале га по гумама.

Сви астронаути такође се потписују у Гагаринову књигу гостију у његовој старој канцеларији, прије одласка на пут. Ова књига садржи све потписе на стотине астронаута који су кренули са овог космодрома.

Некада су Американци јели бифтек и јаја за доручак на дан путовања, овај оброк имао је Алан Шепард на свом лету 5. маја 1961. године, неколико недјеља послије Гагарина.

Чини се да сујевјерје неће нестати. С обзиром на природу, притисак и опасност посла, није чудно што су амајлије и талије усвојене. И ко зна шта ће будућност донијети, можда ће први астронаут који крочи на Марс одиграти партију покера прије посласка са Земље.

Амерички vs. руски ритуали

 

Амерички

- На дан лансирања астронаути NASA једу јаја и бифтек у знак сjећања на Алана Шепарда.

- Прије лансирања, екипа игра покер док главнокомандујући не изгуби

- Прије ручка, екипа добија колач који нико не треба да поједе.

- У свлачионици, астронаути сједају на исту столицу са наслоњачем као у Аполо ери

- Нема мисије која је имала број 13, послије неуспјешне мисије Аполо 13

- Чинијице с кикирикијем су срећна амајлија за разна слијетања

- Слијетања с људском посадом се славе уз оброк од пасуља и кукурузног хљеба

- Послије успешне мисије, почетницима се сијеку кравате

Руски

- Космонаути се уписују у књигу Јурија Гагарина прије поласка у свемир

- Екипи је забрањено да гледа постављање ракете, већ иду на шишање

- На дан лансирања космонаути морају да се потпишу на своја врата и доручкују уз шампањац

- Руски православни свештеник мора да благослови посаду прије поласка

- На путу до летјелице, космонаути често уринирају на гуме, као што је то учинио и Гагарин

- Мала амајлија, често и играчка, виси на Сојузу и лебди када су у орбити

- Нема мисије која може да почне 24. октобра откако се десила она из 1960. године

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана