Суд одбацио казну због ношења Google наочара у вожњи

Aгенције
Суд одбацио казну због ношења Google наочара у вожњи

Први случај кажњавања возача од стране полиције због ношења Google наочара током вожње доспио је до суда за прекршаје у Сан Дијегу. Судија је закључио је да не постоји доказ да су наочаре коришћене у вожњи и наложио да се изречена казна поништи.

Крајем октобра пренели смо вијест о Сесилији Абади, коју је у Калифорнији зауставила саобраћајна патрола на аутопуту због прекорачења брзине. Међутим, поред казне за пребрзу вожњу, полицајац ју је казнио и због тога што је током вожње носила Google наочаре, иако је она негирала да их је у томе тренутку користила.

Читав случај стекао је велики публицитет у медијима, с обзиром да је то први документован случај да је неком возачу написана казна због Google наочара. Сматрајући да је неправедно кажњена, Сесилија Абади је на суду негирала кривицу, а судија је на крају пресудио у њену корист.

"Није било довољно доказа да би се са сигурношћу могло утврдити да су наочари, које садрже мали транспарентни дисплеј изнад десног ока, биле 'укључене' и коришћене за време вожње, како је тврдио саобраћајац", каже се у образложењу суда.

Биће интересантно видјети како ће се овај случај и његов исход одразити на евентуалне будуће покушаје кажњавања возача због ношења Google наочара у вожњи, и на основу чега ће полицијски службеници утврђивати да ли су наочари у функцији или не.

CNN наводи да ослобађајућа пресуда не значи да полицајци неће и даље заустављати возаче који носе ове наочаре у вожњи. Да ли ће неком од њих бити написна казна или не, зависиће од индивидуалне процjене полицијског службеника на лицу мjеста, а да ли ће судија потврдити казну, такође ће зависити од случаја до случаја.

Занимљиво је да је у овом случају суд одбацио и другу казну коју је Абади зарадила због пребрзе вожње. Наиме, експерт који је требало да свjедочи о томе да ли је полицијски уређај за мjерење брзине био правилно калибрисан, није се појавио на рочишту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана