Ствари које би требало да знате о дезодорансима

magazin.net.hr
Ствари које би требало да знате о дезодорансима

Људско тијело се зноји с разлогом, а годишње се троше огромни новци како би се тај зној зауставио или барем прикрио његов мирис.

Међутим, чак и ако га користите сваки дан и то већ годинама, сумњамо да знате неке чињенице о дезодорансима...

Мириси постоје од давнина

Према Њујоркшком "Тајмсу", древни Египћани су изумили мирисне купке и наношење парфема. Први дезодоранс под заштитним знаком настао је 1888. године и звао се 'Мама', а први антиперспирант назива 'Everdry' се појавио 15 година касније.

Дезодоранс убија бактерије

Зној сам по себи не смрди. Уствари, он је готово без мириса. Смрад изазивају бактерије које разграђују једну од двије врсте зноја на кожи. Дезодоранси садрже неке антибактеријске супстанце које заустављају појаву непријатних мириса. Антиперспиранти се баве заустављањем зноја.

Можете постати имуни на свој антиперспирант

Чини се да се теијло с временом навикне на одређени антиперспирант који покушава да спријечи знојење, али још се са сигурношћу не зна зашто до тога долази.

"Уколико желите да ваш дезодоранс буде дјелотворан и да служи сврси, најбоље је да мијењате марку сваких шест мјесеци", савјетује дерматолог Хан Ли, с Универзитета Калифорнија.

Дезодоранси не разликују мушкарце од жена

Занимљива је чињеница да жене имају више жлијезда које производе зној него мушкарци, али мушке жлијезде производе више зноја. Посебни дезодоранси за мушкарце и жене заправо су углавном маркетиншки трик. Код најмање једне врсте дезодоранса утврђено је да стикови за мушкарце и жене садрже исту активну материју и у истој количини. Објавио је то часопис "Discovery Health". Разлика је једино у амбалажи и мирису. Међутим, још увијек већина људи пада на тај маркетиншки трик.

Није свакоме потребан дезодоранс

Маркетиншки стручњаци су обавили прилично добар посао и увјерили људе да одвратно смрде те да ће се тог смарада рјешити управо њиховим производима. Међутим, већина људи не смрди толико колико мисле да смрде. Осим тога постоје људи који захваљујући својим генима уопште немају непријатан мирис. Ако избјегавате да користите дезодоранс 10 дана можете да откријете свој прави мирис.

Жуте мрље од зноја на одећи дезодоранс неће спречити

Теорија је да алуминијум у антиперспирантима на одређени начин реагује на зној, кожу, одјећу, детерџент за прање веша или на све то заједно што доводи до мрља. Једини начин да се то спречи је да се из употребе избаце производи који садрже алуминијум.

Можете сами да направите дезодоранс

Постоје бројна биљна уља и екстракти који садрже антибактеријска својства, тако да релативно лако можете и сами да направите свој производ за уклањање непријатних мириса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана