Студент снимио Земљу из свемира

Агенције
Студент снимио Земљу из свемира

Кад размислите о томе колико коштају пројекти NASA, вjероватно вас ухвати блага вртоглавица. Међутим, један дечко направио је фотографије Земље из свемира по цијени од свега 250 евра.

Адам Кадворт (19) из Омберслија у Великој Британији направио је неколико невјероватних фотографија Земље из свемира користећи балон и полован фото апарат који је купио преко интернета.

Будући да о физици зна онолико колико је учио у средњој школи, Адам је провео 40 сати радећи на кутији са GPS-ом, радиом и микро процесором.

Послије два и по сата, његова креација доспјела је у земљину стратосферу, односно висину од 32.000 метара и направила одличне фотографије наше планете.

Адам је онда уз помоћ GPS-а сличном оном који се користи у аутомобилима пратио напредовање и лоцирао га радио трансмитером послије пада на Земљу.

Овај скромни тинејџер који сада студира на Универзитету у Нотингему каже да је цијели пројекат правио “из хобија”.

“Желео сам неки изазов, али сам задивљен резултатима. Видео сам једног дечка који је сличну ствар урадио прије неколико година и желио сам да учиним исто – само боље”, каже он.

Адам је користио стандардни Canon А570 и смјестио га у изоловану кутију са мањом видео камером, два температурна сензора, два соларна панела, уређајем за праћење, микропроцесором и радиом.

Затим је цијелу кутију причврстио за балон од латекса са падобраном, а цијели уређај назвао “ХАБЕ 5”.

Након пуцања балона, кутија се захваљујући падобрану безбједно спустила у Броудвеј, место 50 км удаљено од његове куће.

“Када сам пронашао камеру, био сам одушевљен. Фотографије су одличне. Ипак, сочиво се замаглило на висини од око три км будући да је у њега продрла влага”, каже он.

“Сада радим на новом пројекту у ком ћу моћи да контролишем гдје ће се кутија спустити”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана