Стижу нам екстремно хладне зиме

Агенције
Стижу нам екстремно хладне зиме

Климатски стручњаци упозоравају да се арктички лед топи запањујућом брзином, а дебљина му је тренутно најмања до сада забиљежена у посљедњих тридесетак година - откад се мјери сателитским путем.

Стручњаци напомињу да је овогодишње рекордно топљење Арктика дио тренда који се све више убрзава, а могао би да има озбиљне посљедице по временске прилике у Европи и САД-у. Рекордно топљење арктичког леда вјероватно ће узроковати и екстремне зиме.

Велика смањења ледених површина сигурно ће снажно утицати на висинске вјетрове који управљају временским приликама у Европи. Годинама климатски стручњаци истражују утицај топљења арктичког леда на временске прилике. Свјесни су да је то питање врло сложено и напомињу да је тек у новије вријеме предмет озбиљних истраживања. Неуобичајене хладноће већ су забележене 2010. и 2011. године када су велике сњежне олује погодиле део Европе и источну обалу САД-а.

Према неким прогнозама Арктик би могао да остане без леда до 2080. године, оне најцрње говоре да би се то могло догодити и пуно раније.

"Промјена је већа него што смо могли да замислимо прије 20 или чак 10 година. Изненадила нас је па морамо прилагодити и своје разумјевање састава леда и сво своје знање које имамо о овој материји," рекао је директор Норвешког поларног института Ким Холмен. Његов колега Едмонд Хансен сматра да је овогодишње отапање чак највеће у посљедњих 1.500 година.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана