Стивен Хокинг: Бог не постоји

Huffington Post
Стивен Хокинг: Бог не постоји

Стивен Хокинг тврди да је атеиста и сматра да је наука понудила „знатно убједљивије објашњење" у вези са пореклом универзума као и да чуда религије „нису компатибилна" са научним чињеницама, преноси "Huffington Post".

„Прије него што смо разумели науку, било је природно да вјерујемо да је Бог створио универзум, али сада нам наука даје знатно убједљивије објашњење", изјавио је прослављени физичар у видеу који су објавиле шпанске новине „Ел Мундо".

„Оно шта мислим када сам рекао да ‘бисмо знали ум Бога’ је то да бисмо знали све што Бог зна да он постоји, али он не постоји. Ја сам атеиста", додао је Хокинг.

Хокингов коментар услиједио је након питања новинара листа које се бавило његовом религиозношћу.

"Ум Бога" је референца коју је Хокинг користио да појасни пасус из његове књиге "Кратка историја времена", у којој је написао да би научници "познавали ум Бога" да је откривен сет научних принципа колоквијално познат као "теорија свега".

Међутим, ово није први пут да је Хокинг отворено говорио о својим вјерским убеђењима.

Он је 2011. године за "Guardian" изјавио да не вjерује у рај или загробни живот, називајући све "бајкама за особе које се плаше мрака".

Хокинг је такође 2007. године изјавио за "BBC" да "није религиозан у класичном смислу" и да вjерује да универзумом управљају закони науке. Ови закони су можда донети од стране Бога, али он не интервенише како би их прекршио.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана