Шта узрокује огромне океанске подводне таласе?

Huffington Post
Шта узрокује огромне океанске подводне таласе?

Највећи океански таласи на свjеру пролазе кроз Лузон теснац у Кини и могу да достигну висину од 170 метара. На сву срећу по бродове који се крећу кроз воде између Тајвана и Филипина, ови масивни таласи једва да стижу до површине.

Међутим, разумијевање ових подводних таласа, који се могу наћи широм свијета, изузетно је значајно за научнике како би били у стању да направе модел климе Земље а могуће је да ови таласи помјерају велике количине топлоте, соли и нутријената широм океана.

"У питању је важан дио слагалице који нам недостаје када је прављење модела климе на Земљи у питању. Тренутни модели нису у стању да ухвате ове процесе", изјавио је Томас Пикок, механички инжењер са МИТ универзитета.

Нова студија открива како се подводни таласи дижу са дна океана. Модел научника показује како су два подводна гребена савршена за стварање гигатнских подводних таласа.

Научници вјерују да се овакви таласи могу видјети у бројним океанима и да могу уклањати топлоту из плићих дијелова океана.

Ови таласи могу потенцијално представљати "кључан механизам за пребацивање топлоте са површине океана у његову дубину", сматра Пикок.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана