Шта се десило са заставама постављеним на Мjесецу?

Агенције
Шта се десило са заставама постављеним на Мjесецу?

Први објекат направљен људском руком који је стигао до Мјесеца била је совјетска Луна 2 мисија 13. септембра 1959. године.

Али, амерички Аполло 11 биће познат као прва мисија с екипом астронаута која ће слетјети на Мјесец 20. јула 1969. године. Још шест мисија су имали између 1969. и 1972. године. До данас, вјерује се како је САД једина земља која је успјешно извела слијетање на Мјесец (нећемо сада залазити у теорије завере).


У том периоду, екипе су поставиле чак шест застава (све америчке) на Мјесец. Шта се догодило с њима током ових четрдесет година?

Прва је нестала. Наиме, Баз Алдрин се присјетио како је након полијетања с Мјесеца, видио прво у ваздуху, а потом како пада на тло након лансирања.

Вјерује се како су заставе Аполла 14 и 15 такође пале, или су се дезинтегрисале. Ипак, стручњаци су сигурни како је застава Аполла 12 још увијек на свом мјесту. Као доказе наводе сателитске снимке који показују сијенку која се поклапа са заставом постављеном на стуб. Слично је и с Аполлом 16 и 17. Али, они додају и те заставе вјероватно више не личе на америчке, због УВ зрака који су их с временом избијелиле.

Сви се предајемо времену.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана