Шта са храном када је пакао?

Танјуг
Шта са храном када је пакао?

У љетњем периоду, посебно када су изузетно високе температуре, неопходно је бити опрезан приликом куповине, начина чувања и обраде намирница, треба пити што више течности, избјегавати дужи боравак на отвореном и дозирати физичке активности, савјетују стручњаци.

Потребно је, такође, више одмора, нарочито грађанима који спадају у групу такозване осјетљиве популације - дјеца, омладина, труднице, дојиље, стари, обољели од хроничних болести, реконвалесценти, особе које се баве тешким физичким пословима и који раде на отвореном простору.

Свим грађанима се препоручује да имају редовне оброке - обавезан доручак, лаган ручак, лагана вечера и двије дневне ужине, који ће сачувати снагу, одржати добру концентрацију и окрепити организам.

Током високих температура изузетно је важно пити довољно течности, јер организму тада највише прија и помаже пијаћа вода. Код високих температура одрасле здраве особе треба да уносе осам до десет чаша воде на дан, а они који се баве физичким активностима овој количини треба да додају од једне до три чаше воде за сваки сат активности.

Такође, треба обратити пажњу на чување намирница које се користе у свакодневној исхрани. Из Градског завода за јавно здравље поручују да се коришћењем здравствено исправних и квалитетних намирница обезбјеђује не само потребан енергетски унос за свакодневне активности, већ и штити здравље.

Љекари подсјећају да се из једне бактерије може за седам сати развити више од два милиона бактерија, па приликом куповине треба водити рачуна о изгледу, року употреби и адекватном чувању намирница.

Лако кварљиве производе требало би куповати само у радњама у којима се они чувају у расхладним уређајима, а важно је провјерити датум производње и рок употребе. Млијечне производе и живинско месо требало би куповати на млијечним пијацама које имају расхладне уређаје, а никако на тезгама, а важно је и обратити пажњу и на изглед, боју меса, мирис и слично.

Током љетњих, високих температура требало би детаљније прати воће и салату, као и обратити пажњу на чистоћу посуђа, прибора, радних површина, али и на то да се храна, посебно месо и јаја, добро термички обраде приликом кувања.

Када је у питању чување хране у фрижидеру, кувана храна може стајати најдуже пет дана, а ако неко жели дуже да је чува, неопходно је замрзнути је одмах након расхлађивања.

Отворени сок и млијеко морају се чувати у фрижидеру, а сирова храна у расхладном уређају увијек би требало да се држи испод куване. Стручњаци савјетују да треба водити рачуна о хигијени, односно чешћем прању руку, као и о томе да се не припремају кремови, сладоледи, мајонез од некуваних јаја.

У љетњем периоду препоручује се коришћење што више воћа и поврћа и рибе, а најважније је уносити доста течности - чорбе, супе, воћне сокове, чајеве.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана