Шта је заправо фенг шуи?

lifepress
Шта је заправо фенг шуи?

На ово једноставно питање немогуће је дати једноставан одговор. Наједноставније, фенг шуи је древна умjетност и наука развијена прије више од три хиљаде година у Кини.

Фенг шуи је способност тијела да открије и спозна како да балансира енергијама које су му дате у одређеном простору и уз помоћ њих обезбиједи здравље и добру срећу за све људе који у том простору бораве.

Фенг значи вјетар, шуи значи вода, а у кинеској култури вјетар и вода су повезани са добрим здрављем тако да добар фенг шуи значи добро здравље и срећу, а лош несрећу и болест. Базиран је на таоистичкој визији разумевања природе, практично идеји да је тло живо и испуњено енергијом (chi).

Историја фенг шуиа

Древни Кинези вjеровали су да енергија земљишта може да сруши или изгради краљевство. Теорија добра и зла (yin и yang) као и пет фенг шуи елемената су неки од основних аспеката фенг shuia по Таоситима.

Како започети фенг шуи?

Главни алат који вам је потребан да и у свој простор уведете ово древно кинеско вjеровање јесу фенг шуи енергетске мапе које се називају багуа, а то је у ствари осмоугаони предмет који садржи симболе древног кинеског пророчанства на коме се фенг шуи базира. Ако познајете енергетску мапу свог дома спознаћете и везу између фенг шуи диjелова вашег дома са одређеним дијеловима вашег живота.

Ова наука вам нуди много разних опција за побољшање вашег живота, а потенцира уношење акваријума, кристала и малих фонтана у ваш дом, до правилне употребе боја и сатова. Много је начина да побољшате енергију у вашем дому или канцеларији уз помоћ фенг шуиа.

Веома је важно да схватите да постоје многа различита проучавања и школе фенг шуиа као и јаки културолошко симболички аспект ове науке/умјетности са којом треба паметно да поступате. Након што схватите основе биће вам јасно зашто се фенг схуи начин уређења простора користи у многим кућама и канцеларијама широм свијета.

Погледајте видео са десет најважнијих фенг шуи савјета.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана