Шта је забрањено у свемиру: Секс, алкохол, хљеб и чист веш VIDEO

klix.ba
Шта је забрањено у свемиру: Секс, алкохол, хљеб и чист веш VIDEO

Када се радно мјесто налази на око 400 километара изнад Земље, њега карактеришу изузетно строга правила која ће можда звучати чудно за обичне смртнике. Детаље доноси YouTube канал SciShow Space.

Астронаутима на Међународној свемирској станици (ИСС) није дозвољен низ радњи које у питање доводе њихову удобност, сигурност и сигурност цјелокупне мисије.


Једно од првих правила јесте оно које се тиче секса - није дозвољен ни под којим условима! Астронаути на Међународној свемирској станици живе у 388 метара кубних, а ако се у обзир узме да се број чланова увијек креће око броја шест, јасно је да би упражњавање секса довело до компликација и неугодности.

Такођер, астронаути се сматрају државним службеницима, тако да се од њих очекује висока професионалност и суздржаност страсти. Ипак, најважнији фактор забране јесте чињеница да не знамо како свемир (смањена гравитација, повећана радијација, опасно приземљење...) утјече на евентуалну трудноћу.

Алкохол је још нешто што у свемиру није дозвољено, не рачунајући руске космонауте којима је конзумација алкохолних пића била дозвољена током мисија '80-их година прошлог вијека. Јасно је да већа количина алкохола може узроковати неадекватно руковање скупим инструментима, али постоји и културолошки притисак на америчке астронауте којима није дозвољена ниједна једина кап.

На трећем мјесту је, вјеровали или не, хљеб и свака друга врста хране која се мрви. Мрвице могу узроковати зачепљења у вентилацијском систему летјелица или чак узроковати квар инструмената. Не заборавимо, ради се о свемиру у којем влада бестежинско стање и у којем би мрвице летјеле на све стране.

Храна за свемир се припрема на посебан начин, укључујући додатак желатина како би се неред смањио на најмањи могући ниво.

Када је ријеч о нереду, астронаутима није дозвољено чишћење одјеће, укључујући доњи веш. Разлог је чисто техничке природе јер се потрошња воде у те сврхе сматра бацањем ресурса. Астронаути проводе дане, па чак и мјесеце у истој одјећи, а након што се испрљају шаљу је са смећем ка Земљи, гдје ће изгорјети приликом уласка у атмосферу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана