Шта је Ајнштајн поручио Марији Кири?

Агенције
Шта је Ајнштајн поручио Марији Кири?

Алберт Ајнштајн гајио је велико поштовање према Марији Кири и у једном писму је чак посавјетовао како да се носи са "злим језицима".

У серији писама објављеним ове недјеље, налази се и оно које је Ајнштајн упутио Марији Кири због неправде коју је трпјела.

Кири, прва жена добитница Нобелове награде, није успјела да уђе у Француску академију наука.

То се вјероватно десило зато што је била жена и атеиста, што јој није ишло у прилог у друштву 20. вијека. Штавише, јавност, вјероватно из истог разлога, била је врло оштра према њој.

Ево шта јој је Ајнштајн поручио:

Поштована госпођо Кири,

Немојте ми се смијати што вам пишем, а немам ништа разумно да вам поручим. Ипак, ја сам толико бијесан због начина на који се јавност усуђује да се бави Вама, да апсолутно морам да дам одушка том осјећању. Убијеђен сам да Ви презирете ту руљу, било да Вас обасипа поштовањем или покушава да засити своју жеђ за сензационализмом! Морам да Вам кажем колико се дивим Вашем интелекту, Вашој енергији и Вашој искрености и сматрам се срећним што сам био у Вашем друштву у Бриселу. Свако ко се не убраја у ове рептиле сигурно је срећан, сад као и раније, што имамо такве личности међу нама, попут Вас и Ланжевена, праве људе с којима сам имао част да будем у контакту.

Ако руља настави да се бави Вама, онда једноставно немојте читати те будалаштине, него их оставите рептилима који су их и фабриковали.

С најдубљим поштовањем према Вама, Ланжевену и Перену,

Ваш А. Ајнштајн

П.С. Одредио сам статистички закон кретања двоатомских молекула у Планковом пољу зрачења у смислу комичне досјетке, наравно, уз ограничење да покрети структуре прате законе стандардне механике. Ипак, моја нада да овај закон важи и у стварности је врло мала.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана