Шта би се десило да се истопи сав лед на Земљи?

National Geographic
Шта би се десило да се истопи сав лед на Земљи?

Магазин National Geographic одлучио је да прикаже свијет какав данас познајемо, само са једном малом разликом: Сав лед на Земљи се отопио и отишао у море подижући га за 65 метара тако стварајући нове обале континената.

На Земљи тренутно има 8 милиона кубних километара леда, а поједини научници тврде да би било потребно више од 5.000 година да се он сав отопи. Међутим, како би наши континенти изгледали да се то деси данас?

Сјеверна Америка

Целокупна Атлантска обала би нестала. Сан Франциско би постао скуп острва а Калифорнијски залив би се проширио ка сјеверу до Сан Дијега, кога не би било.

Јужна Америка

Басен ријеке Амазон би постао улаз за Атлантски океан што би довело до нестајања Буенос Ајреса, Уругваја и великог дијела Парагваја. Планински дијелови би преживјели овај „напад" воде заједно са карипском обалом и Централном Америком.

Африка

У поређењу са другим континентима, Африка би изгубила знатно мање земље услијед ове катастрофе. У Египту, Александрија и Каиро би били претворени у мочваре подизањем нивоа воде у Медитерану.

Европа

Лондон би постао само сјећање док би море поново преузело Венецију. Овај катастрофални сценарио би такође однио Холандију и Данску.

Азија

Земља коју настањује 600 милиона Кинеза била би поплављена као и Бангладеш са својих 160 милиона становника заједно са добрим дијелом приобалне Индије.

Аустралија

С обзиром да већи дио Аустралије чине пустиње, овај континент би добио ново море у самом центру, али би изгубио добар део приобалних подручја гдје данас живи највећи дио популације.

Погледајте комплетну мапу на сајту National Geographicа

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана