Шта би љекари заиста хтјели да знате

Huffington Post
Шта би љекари заиста хтјели да знате

Доктори се скоро увијек труде да буду неутрални и објективни, углавном због тога што не желе да осрамоте или превише узбуде пацијенте. Међутим, пет доктора је са читаоцима сајта Huffington Post подјелило пет ствари које би вољели да отворено кажу пацијентима.

Ваш посао вас убија

„Врло је тешко рећи пацијенту да мора да пронађе нов посао, посебно сада када је економска ситуација јако тешка за све. Међутим, стрес може изазвати озбиљне кардиоваскуларне проблеме. Уколико не промјените ситуацију која вам изазива стрес, ризикујете своје здравље и потенцијалан срчани удар, мождани удар па чак и изненадну смрт", сматра Анабел Волгман, медицински директор Раш центра за срце у Чикагу.

Сунце је лоше за вас, и тачка.

„Поједине особе вјерују да их тен чини више секси, или да су им потребни УВ зраци како би добили витамин Д – иако овај витамин у довољним количинама можемо унијети и кроз исхрану. У идеалним условима, одмах би рекао пацијентима, поготово онима који имају већи ризик за добијање рака коже, да избјегавају изложеност сунцу колико год је то могуће. Нико није имун на рак коже", сматра Роберт Кирснер, главни дерматолог болнице Универзитета у Мајамију.

Тражење информација на Гуглу је губљење времена

„Открио сам да људи прије него што ме посјете све своје симптоме и потенцијалну болест покушавају да открију на интернету. Уколико своје информације добијају из доброг извора, то је добро, међутим, дешава се да пацијент пронађе неке информације које га забрину, и онда је у неизвесности и по неколико дана прије него што дође времије за посјету љекару. То је фрустрирајуће. Желим да пацијенти знају да свака особа има јединствен генетски склоп – једна дијагноза не може се генерализовати за све особе", тврди Кристофер Отри, гинеколог и онколог Бет Израел медицинског центра у Бостону.

Узимање антидепресива без упутства је потпуно лудо

„Лијекови могу да промјене нечији живот на начин који је за многе потпуно магичан. Онда се деси да ме једног дана посјети особа која се жали да је депресивна или нервозна само зато што је престала да узима антидепресиве. Понекад ми дође да кажем: „Па шта сте мислили да ће се десити!?". Постоје озбиљне физичке реакције уколико нагло престанете да узимате лек или уколико не пратите упутства љекара, од мучнине до промјена расположења", сматра Филип Маскин, професор клиничке психијатрије Медицинског центра Универзитета Колумбија.

Потребно је да се принете за своје здравље исто колико се и доктор брине

„Натјерати жену да себе стави на прво мјесто у животу је посебан изазов пошто су за њих увијек пречи муж, дјеца, посао... Међутим, уколико су вјежбање и здрава исхрана на самом дну ваше листе приоритета, никада нећете стићи до њих. Уколико бих заиста успио да убедим сваког пацијента да је потребно да себе стави на врх листе приоритета, то би знатно помогло свима", мишљења је Хедер Бартон, шеф интерне медицине Перманенте медицинске групе у Колораду.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана