Срби бомбама освојили Пакистанце

Б92, The Express Tribune
Срби бомбама освојили Пакистанце

Карачи - Оклопно возило Лазар II, које производи Југоимпорт SDPR, најбољи је избор за пакистанску полицију, тврде експерти у тој земљи.

Пакистански лист "Експрес трибјун" упозорава на лоше стање у пакистанској полицији – оклопна возила безбjедносних снага су толико оштећена да меци лако продиру кроз њих, што резултира све већим бројем жртава напада екстремиста.

Морал полицајаца је истовремено на све нижем нивоу, будући да морају да излазе незаштићени на терен, подсjећа "Експрес трибјун".

Пакистански министар унутрашњих послова Чодри Нисар и предсjедник владе покрајине Синд Каим ал Шах, прошлог четвртка су поручили да је Пакистану неопходна хитна набавка нових оклопних возила, и то у року од неколико недjеља.

У намjери да набави нова оклопна возила из иностранства, пакистанска полиција се својевремено обратила Турској, Украјини, Русији, САД и Србији, подсjећа пакистански лист.

Тада су се одлучили да набаве најмање 20 оклопних возила Лазар II од српског Југоимпорта SDPR. Требало је да возила буду испоручена до децембра 2012. године, али уговор на крају није склопљен због изостанка подршке пакистанских власти.

Према сазнањима "Експрес трибјуна", летаргичан став пакистанских политичара резултирао је штетом од око 150 милиона рупија (приближно милион и по америчких долара), с обзиром на пад вриједности пакистанске валуте у претходне две године.

"Србија је једина земља која нам је пружила демонстрацију тако што су пуцали и бацали бомбе на возило док смо ми били унутра", каже бивши званичник пакистанске полиције Дост Али Балох, који је био члан делегације која је посјетила Србију.

"Поред тога, Србија нам је понудила да нам достави возила у двије фазе до децембра 2013, са најнижом цијеном од око милијарду рупија (9,5 милиона долара) за 20 оклопних возила", додаје он.

Полицијски званичници су у међувремену саопштили да је организација Транспарентност Пакистан  изразила резерве према набавци Лазара II, што је довело до застоја у набавци возила.

Транспарентност је од пакистанских званичника затражила да се преиспитају правила прије него што се донесе одлука о набавци оклопних возила од Србије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана