Сперма италијанског фашисте помјера границе науке

Танјуг
Сперма италијанског фашисте помјера границе науке

Италијански форензичари саопштили су да су успјели да реконструишу ДНК песника уз помоћ сперме коју је оставио на марамици коју је прије 100 година поклонио љубавници.

ДНК протофашисте и казанове Габријела Д'Анунција реконструисана је а да његови остаци нису ексхумирани, саопштила је полиција. Тај успех форензичара пробудио је наде да ће техника моћи да буде искоришћена у рјешавању неких старих случајева.

Д'Анунцио (1863-1938) је марамицу са својом спермом поклонио љубавници, грофици Олги Леви Брунер 1916. као успомену на страсну ноћ, пише АФП. Полиција у Каљарију на Сардинији анализирала је марамицу, писмо које је грофица послала свом љубавнику и четкицу за зубе од слоноваче који су сачувани у архивама фондације Виториале дели Италиани.

Уз помоћ специјалне лампе, идентификовали су мрље течности на материјалу и упоредили ДНК резултате са потомком револуционара Федериком Д'Анунциом. Шеф Фондације Ђордао Бруно Гери нашалио се да би тај експеримент могао да отвори врата за будуће клонирање историјских личности иако су њихови остаци изгубљени.

"Нико не жели да клонира Д'Анунција али нико не зна шта ће се све промјенити у науцу и друштву. Добро је што је узорак ДНК покупљен", рекао је он. Д'Анунцио је 1919. покорио Ријеку (тадашњи Фиуме) како би од њега направио град-државу који је пао годину дана касније.

Град је имао устав који је наговијестио каснији фашистички систем у Италији. Д'Анунцијеву поезију и данас проучавају у школама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана