Снимљена једна од најређих животиња на свијету

Агенције
Снимљена једна од најређих животиња на свијету

Бијели кљунасти делфин толико је риједак да је у посљедњих 100 година виђен само 15 пута. Посљедњи пут било је то у јуну, када је и снимљен.

Осмог јуна, у Балтичком мору, у близини Данске, снимљена је ријетка животиња - бијели делфин.

"Ово је невјероватно", рекао је узбуђено Фабијан Ритер, марински биолог из организације "Китови и Делфини". Управо је њему особа која је примјетила делфина послала видео снимак.

Не само да је изванредно било то што је овај делфин примјећен, већ и начин на који се овај сисар понашао.

"Чини се да се животиња игра с чамцем, плива уз њега, плива на таласима. То је веома необично понашање за кљунастог делфина. Не кажем да је немогуће, али они су иначе опрезне врсте и нису посебно заинтересовани за чамце. Ово је прилично знатижељно понашање", наводи Ритер.

Тамни кљунасти делфини нису необични за то подручје, али виђени делфин спада у угрожену субпопулацију. У једној студији наведено је да су виђени 1911., 1928., 1929., 1937. и 1988. године у Украјини, Шкотској, Ирској и Данској. Бијели кљунасти делфин виђен је и 2007. године испод Златног моста у Сан Франциску (САД).

Ритер објашњава да ову подврсту делфина карактерише бијела боја која настаје услијед делимичног губитка пигментације. Стање је генетско, а од албинизма се разликује по томе што је потоње екстремније.

Стање дјелимичног губитка пигментације, као и албинизам, може да буде врло проблематично за животиње јер не могу да се камуфлирају у окружењу у којем се крећу, а осим тога може да проузрокује оштећења вида, слуха, па и коже.

Овим ријетким делфинима, пријетње су морске фоке које се њима хране. Пријетња су и токсини који наносе велику штету јетри и цјелокупном имунолошком систему делфина.

"Чини се да је снимљени сисар одрасли делфин. Срећом, иако је осјетљивији и уочљивији, стигао је до одраслог доба", закључује Ритер.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана