Снимљен риједак метеоролошки феномен – “дух”

Агенције
Снимљен риједак метеоролошки феномен – “дух”

Лондон - Амерички фотограф је снимио фотографије и видео на којима се види необична атмосферска појава – спрајт, преносе агенције.

Фотограф Џејсон Арнс, специјализован за фотографисање неба, летио је у авиону изнад олује у Колораду и успио да забиљежи краткотрајан бљесак црвене боје.

Спрајтови односно духови ваздуха или црвени вилењаци, како их још зову, врста су електричних пражњења у атмосфери која се за разлику од обичних муња, јављају веома високо изнад олујних облака.

Арнс је летио специјалним авионом америчког Националног центра за атмосферска истраживања и снимио је спрајт камером са великом брзином.

Прошлог мјесеца један спрајт је фотографисан и из Међународне свемирске станице.

Спрајтове, за разлику од муња, не привлачи земља већ стратосфера и настају на висини од 50 до 90 километара изнад Земљине површине.

Углавном су црвене или наранџасте боје, понекад са плавом бојом на нижим дијеловима и јављају се у разним облицима, најчешће подсјећају на медузе или се сужавају у доњем дијелу.

Сачињени су од хладне плазме.

О спрајтовима се не зна много, њихово постојање је потврђено 1989. године када су први пут снимљени, мада су научници још у осамнаестом вијеку говорили да би се електрично пражњење могло јавити и у горњим слојевима атмосфере.

Сматра се да настају при најјачим олујама са грмљавином.

Трају само неколико милисекунди и ријетко кад се могу видјети голим оком.

Назив спрајт, односно дух им је дао доктор Дејв Сентмен са Универзитета у Аљаској, по узору на ликове из дјела “Сан љетње ноћи”, Вилијама Шекспира.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана