Слијепа жена пала, повредила врат и поново прогледала VIDEO

Агенције
Слијепа жена пала, повредила врат и поново прогледала VIDEO

Жена која је била слијепа дуже од 20 година повратила је вид након што је пала и ударила главу у својој кући у Флориди.

Мери Ен Франко (70) постепено је слијепела послије повреде кичме у аутомобилској несрећи 1993. док није потпуно изгубила вид.

Међутим, двије деценије касније, једна незгода и операција која је услиједила повратила јој је вид, а љекари још нису сигурни како је до тога дошло.

„Била сам потпуно слијепа. Видјела сам само таму", рекла је она за британски Индепендент.

„Била сам у дневној соби и кренула ка вратима, али сам запела и пала ударивши потиљком о нешто, можда камин", испричала је она.

Након пада, који се догодио у августу 2015. Франко је морала да носи крагну за имобилизацију врата све до операције прије неколико недјеља.

Била је у болници и опорављала се од четворочасовног захвата на њеном врату, када је схватила да јој се вид вратио.

„Дали су ми још лијекова и слиједећег јутра видјела сам дрвеће и бијеле куће кроз свој мали болнички прозор. Била сам најсрећнија жена на свијету. Сви су ми рекли да сам право чудо", каже она.

Неурохирург др Џон Афшар, који је оперисао Франко, испричао је да није могао ни да претпостави да ће се жени послије операције вратити вид.

„То је заиста чудо. Немам научно објашњење за то", рекао је он за ABC News.

У изузетним случајевима, послије несреће може доћи до закрчења артерија које спроводе крв до дијелова мозга задужених за вид. Можда је након изведене операције проток поново ослобођен, нагађа хирург.

Франко, пак, вјерује да јој је Бог помогао да поново прогледа.

„Вид ми је сада одличан, иако су ми љекари рекли да морам да оперишем катаракту на оба ока. Одбила сам то – поново видим и не желим сад да се оперишем", рекла је она.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана