Шест знакова да сте хипохондар

Aгенције
Шест знакова да сте хипохондар

Хипохондрија је психички поремећај који се испољава у непрестаној усресређености особе на своје физичко здравље, без објективне заснованости.

Шест знакова да сте хипохондар

Хипохондрија је психички поремећај који се испољава у непрестаној усресређености особе на своје физичко здравље, без објективне заснованости. Прочитајте како да на вријеме уочите могуће знаке хипохондрије, те спречите њено даље напредовање које може прерасти у озбиљну психичку болест.

Опсједнути сте анализама и резултатима

Хипохондри опсесивно врше медицинске анализе на једну или више болести. Њима је страшно битан сваки детаљ крвне слике или друге анализе, који ће анализирати и пар дана након добијених резултата. Било да је то учестало мјерење крвног притиска, броја откуцаја срца, испитивање крвне слике, може се рећи да сте на прагу хипохондрије.

Убјеђени сте да имате неки здравствени проблем

Уколико сте стално увјерени да нешто није у реду са вашим тијелом, врло је вјероватно да сте у раној фази хипохондрије. Што је најгоре, основни знак јесте ако сте стално при мишљењу да имате већи проблем из ког нећете моћи да се ишчупате, односно да ћете умрети.

Идете код доктора за сваку ситницу

Хипохондри често посјећују љекаре како би се консултовали, чак иако им је претходни пут доктор рекао да је све у реду. Уколико стално мијењате љекаре како бисте добили што више мишљења, а притом ниједно од њих не прихватате јер се коси са вашем, велика је вјероватноћа да сте хипохондар.

Причате са свима о својим "болестима"

Хипохондри увијек причају о својим наводним болестима, које су сами себи дијагностификовали, са разним људима без обзира на вријеме и мјесто. Људи око вас су љути и фрустрирани када чују да причате о непостојећим обољењима? Припазите, јер ако тако наставите почеће да се дистанцирају од вас.

Имате паничне нападе

Панични напади су добро познат појам за вас? Стално мислите да ћете обољети од неизлечиве болести? То вам отежава да се концентришете на посао или неку другу активност, јер црне мисли не остављају много простора за још нешто друго у вашој глави. Такође, док траје панични напад убијеђени сте да доживљавате инфаркт. Ово је већ озбиљнији проблем хипохондрије, који морате сопственом вољом рјешити или уз помоћ психијатра.

Стално сте стресирани

Захваљујући црним мислима које вам се стално мотају по глави, као и убјеђењу да сте смртно болесни ви сте под сталним стресом. Чак и када се закашљете ви правите драму, зар не? Знајте да је ово најгори облик хипохондрије када заиста и можете изазвати озбиљну болест. Увијек имајте на уму да је стрес окидач за многе болести.

Покушајте да се опустите и запамтите да је све у глави. Ако нисте довољно снажни да сами побједите овај психички поремећај, обратите се стручњаку за помоћ, јер тада вам је љекар стварно потребан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана