Шест митова о мачкама

Агенције
Шест митова о мачкама

Било да сте дугогодишњи љубитељ мачака или нови и поносни власник мачета, све што мислите да знате о овим фасцинантним животињама може бити погрешно. Ево шест најчешћих заблуда о мачкама.

1. Мачке можете пустити напоље и ништа им се неће десити

Иако можда мислите да би ваша мачка највише вољела да се врати својим “ловачким коренима” веома је ризично пустити мачку саму напоље. Мачке које живе у кући или стану, живе три и по пута дуже од мачака које су напољу. Мачке које живе напољу су изложене инфекцијама, паразитима и повредама од паса, великих птица, аутомобила или других мачака.

Увијек своју мачку можете извести напоље на повоцу ако сте стрпљиви и упорни. Или обезбједити спољашњи простор који ће бити ослобођен од бубица на коме ће мачка моћи да се шета.

2. Мачке се увијек дочекају на ноге када падају

Ово је такође мит, иако постоји феномен звани “синдром падобранца“ који се односи на мачке које падају са велике висине и преживе. Током пада, мачке ротирају своје тијело да изгледа да лијете као вјеверице опуштајући своје мишиће прије слетања тако расподељујући тежину на четири тачке. Међутим то се често не деси уколико мачка нема довољно времена да се исправи. Најопаснији падови су они између другог и шестог спрата.

Како се то не би десило, држите прозоре без мрежица затвореним и забраните им приступ необезбеђеној тераси.

3. Мачки треба дати млијеко повремено

Иако ваша мачка може посегнути за млијеком, ово никако није добра идеја за већину мачака. Оне су интолерантне на лактозу због чега добију пролив и може им се створити камен у бубрегу од калцијума кога има у млијеку.

Не постоји нутритивни разлог да дате својој мачки кравље млијеко. Мачићи у дивљини такође не пију млијеко послије 12. недеље. Ако већ не можете да одолите да дате маци млијеко, питајте свог ветеринара која је адекватна замјена за кравље млијеко, које би било најмање штетно.

4. Ако мачка преде значи да је срећна

Иако мачке преду и када су срећне, оне такође преду када су нервозне, повређене, када се маце, доје или покушавају да комуницирају. То је њихов начин да теше себе и друге. И не може се направити разлика између предења када су срећне или стресиране уколико не знамо околности, али оно што знамо јесте да су увијек нервозне када иду код ветеринара.

Мазите своју мачку док преде. Ако сумњате да је анксиозна, питајте свог ветеринара за синтетичке феромоне који чине да се мачка осјећа сигурно.

5. Мачке су толико самосталне да им не треба друштво

У посљедњој деценији поприлично је разбијена ова предрасуда. И мачкама је потребна дневна доза пажње, мажења, менталне и физичке активости како би остале здраве и срећне.

Можете на свој прозор ставити неколико зрна хљеба и тако привучи птице. Направите својој мачки пењалице и гребалице и играјте се са њом свакодневно.

6. Мачке не морају да иду редовно код ветеринара

Статистика каже да мачке посјећују ветеринаре много ријеђе од паса што значи да су мање шансе да се код њих превенирају болести попут проблема са зубима и паразитима. Ветеринари мисле да многе мачке страдају зато што њихови власници не схватају да су оне болесне. Мачке презиру да буду болесне и повређене и не воле да показују своје слабости зато што у дивљини тако постају лак плијен.

А смртоносне болести попут проблема са срцем или бубрезима немају видљиве симптоме. Рутинске посјете ветеринару им могу спасити живот. Иако је ваша мачка здрава, водите је једном годишње ветеринару, док мачке старије од осам година треба превентивно да иду код љекара минимум два пута годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана