Шест митова о дехидрацији

Huffingtion Post
Шест митова о дехидрацији

Свакој ћелији у људском тијелу је потребна вода како би функционисала. Вода нам је потребна како би регулисали тјелесну температуру, да штитимо зглобове и органе. Већина нас током дана попије барем мало воде, међутим, како полако долазе топли дани, вода постаје све важнија. Погледајте неке митове о дехидрираности и чињенице које стоје иза њих.

Дехидрација је неугодна али није опасна

Иако ће већина људи осјетити само благе симптоме дехидрације попут главобоље, они могу постати озбиљни и захтјевати медицинску помоћ. Озбиљне компликације укључују оток мозга, нападе, престанак рада бубрега па чак и смрт, судећи по клиници Мејо.

Уколико смо жедни, већ смо дехидрирани

Никада није касно. Заправо, када смо жедни организам покушава да нам каже да пијемо воду. Када смо жедни, дефицит воде у организму је миноран и у питању је мање од 1 процента, тврди др Стенли Голдфарб, професор медицине са Универзитета Пенсилванија.

Потребно је да сви пијемо 8 чаша воде дневно

Ово правило је одавно застарјело и данас га пропагирају углавном компаније које продају флаширану воду. медицински институт (ИОМ) препоручује укупно три литре течности за мушкарце и 2.2 литра за жене.

Ово се заправо односи на било коју течност а ту се рачуна чак и храна пошто 20 одсто течности коју унесемо дневно долази из хране.

Провидан урин је знак дехидрације

Иако посматрање боје урине није баш нешто што се већини чини пријатним, она нам може рећи да ли је организму потребна вода и то буквално у реалном времену.

Међутим, не тражите провидан урин већ благо жут, али имајте на уму да поједини суплементи и храна могу промијенити његову боју.

Никада не можемо унијети превише воде

Претјерана хидратација може бити опасна, али је на сву срећу јако ријетка.

Превише воде може изазвати хипноатремиу када су нивои натријума толико разблажени да ћелије почињу да отичу, судећи по клиници Мејо. Симптоми углавном укључују вртоглавицу, мучнину, главобољу и умор а може ескалирати у нападе и кому.

Међутим, да би се „отровали водом" потребно је да попијете изузетно велике количине воде.

Кафа дехидрира организам

Ово је тачно једино уколико неко претјера са њеним уносом. Иако кафеин дехидрира, вода у кафи, и чају, надокнађује његов ефекат. Судећи по клиници Мејо, уколико конзумирате више од 500 милиграма кофеина дневно – отприлике пет шоља кафе, то вас може довести у ризик од дехидрирања.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана