Село захватила епидемија спавања

Агенције
Село захватила епидемија спавања

Село Калачи у Казахстану ових дана је у центру пажње јавности. Преко 30 од 300 људи који тамо живе заражено је мистериозном болешћу од које заспу на неколико дана, а кад се пробуде тих дана се уопште не сјећају.

Збуњени љекари нису имали избора него да у селу прогласе епидемију спавања, пишу Вијести.

"Одједном заспим и све заборавим. Не сјећам се како сам дошао у болницу, нико не зна тачан узрок овога", каже Алесандар, становник села.

Становница Галина каже: "У почетку не могу да контролишем своје тијело, не могу да причам, онда заспим, немам контролу над собом."

Ово село нема ништа специфично у поређењу са осталима, али је синдромом сна само оно заражено.

Први случај је забиљежен у марту прошле године, када је осморо људи заспало на три дана и изгубило сјећање на тај период. Власти су их третирале као алкохоличаре, па се нису превише чудили. Међутим, епидемија је поново избила и до сада је пријављено 36 случајева узраста од 2 до 75 година. Већина тих жртава никада није пила.

У близини овог мјеста постојала су три велика рудника уранијума до прије 20 година. Неки становници сумњају да је узрок ове болести управо радијација.

"Чудно је да смо ми током зиме добро, а да постајемо болесни чим температура почне да расте", каже Лариса.

Међутим, остала мјеста у близини рудника немају епидемију спавања.

"Откад сам дипломирао нисам видио овако нешто. Тражио сам на интернету и нема сличног ни у Казахстану, ни у цијелом свијету", казао је Калбасит Албахманетов, доктор у оближњој болници.

Стручњаци из Казахстана су тестирали воду, земљу, ваздух и снијег и резулати су у границама нормале. Очекује се да се сада укључе међународни експерти како би помогли у утврђивању узрока ове несвакидашње болести.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана