Седам свакодневних навика опасних по здравље

24sata.hr
Седам свакодневних навика опасних по здравље

Нездраве навике као што су пушење, алкохол, недостатак физичке активности као и брза храна познати су по лошем утицају на здравље. Међутим, велики је број ствари које људи упражњавају свакодневно, а које имају подједнако лоше резултате по здравље, чак много лошије него што нам пада на памет.

Уколико желите да сачувате себе од свих негативних утицаја, постаните свјесни непријатеља који вребају са свих страна.  

Прескакање контрацептивних пилула

Ово вас неће довести у здравствене тешкоће, али једна прескочена пилула могла би да резултира трудноћом. На сваких 100 жена које користе оралну контрацепцију, од двије до девет жена које су прескочиле да попију пилулу затрудне. За оптималну заштиту пилуле треба пити увијек у исто вријеме, а гинеколози савјетују да, ако сте заборавили да попијете једну, учините то чим се сјетите. Такође, препоручује се коришћење и додатних мјера заштите, попут кондома.  

Сунђер за прање посуђа

Коришћење истрошених кухињских сунђера, док се не распадну, лоше утиче на здравље. Иако не дјелују као убице, сунђери су један од најпрљавијих предмета у кухињи, јер су право легло бактерија и клица, попут Ешерихије коли и салмонеле. Како бисте заштитили своје здравље, сунђере би требало мијењати једном у две недјеље.

Писање SMS-а у ходу

Заокупљеност мобилним телефоном за вријеме шетње одличан је начин да изазовете мање и веће несреће, нарочито ако притом прелазите улицу. Студије показују да се повећаним кориштењем паметних телефона број несрећа са пјешацима значајно повећао. Иако се не савјетује ни телефонирање током преласка улице, то је ипак начин на који се мање одвлачи пажња у саобраћају од зурења у екран.

Сједење на шољи у јавном тоалету

Даска на WC шољи често је најчистије мjесто у цијелом WC-у, нарочито у поређењу са кваком или умиваоником, показало је истраживање Универзитета у Аризони. Ипак, сједење на дасци коју дјели много људи, сумњивих хигијенских навика, није добра идеја, јер је могућа зараза разним бактеријама, а у ријетким случајевима и полним болестима.

Свакодневно вагање

Тјелесна тежина свакодневно се мијења и до два килограма, па пречеста вагања могу донијети искривљену слику и непотребно оптерећивање тежином. Због тога је најбоље да се вагате два пута на мјесец, и то увијек у исто доба.

Узимање аналгетика за сваку ситницу

Узимање таблета против болова, уколико пређе у навику, представља праву опасност по здравље. Прекомјерне количине лекова узрокују оштећење јетре, дејлују на крвни притисак и стварају зависност. Љекари упозоравају да главобља не смије да се лијечи аналгетицима управо због тога што они утичу на њено продужавање.

Одлагање посјете љекару

Превентивни прегледи код љекара или стоматолога најважнија су ствар коју можете да учините за своје здравље, нарочито ако осјећате одређене симптоме којима не знате узрок. Што прије сазнате за проблем, то су веће шансе за излијечењем, чак и најозбиљнијих болести, а студије показују да је више од 50 одсто карцинома могло да буде излијечено да су се открили на вријеме.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана