Седам највећих америчких мистерија

Huffington Post
Седам највећих америчких мистерија

Неки догађаји никада не добију право објашњење, па служе углавном као инспирација за романе и филмове. Неки од њих свакако заслужују неку екранизацију.

Сајт Huffington Post објавио је листу највећих америчких мистерија међу којима се нашла и прича о Николи Тесли (није реч о његовој "реинкарнацији").

Ми их преносимо у цjелини.

Гробови у кавезима

Многи кажу да су два гроба у близини округа Катависа (Пенсилванија) ограђена неком врстом кавеза због заштите од пљачкаша гробова.

Међутим, зашто би те жене које су биле у сродству и умрле у размаку од свега неколико дана у удаљеном планинском мjесташцу биле на мети лопова? Зашто је само њиховим гробовима била неопходна таква заштита?

Многи тамошњи мjештани вjерују да су оне добиле овај чудан вjечни покров зато што су биле вампири. Истина је негдjе тамо...

Сестре Фокс

Далеке 1848. ове сестре тинејџерке тврдиле су да могу да комуницирају с духом човjека сахрањеног испод њихове куће у Хајдсвилу (Њујорк).

Дух им је давао знаке необјашњивим звуцима, а дjевојке су постале чувени спиритуални медијуми.

Њихово касније признање да су све врijеме варале свijет, никада није у потпуности прихваћено, будући да је иза зида у подруму пронађен костур човjека и то након њихове смрти.

Теотихуакан

Недалеко од Мексико Ситија налази се рушевина града који је могао да прими 200.000 људи у врijеме када је Лондон био само римска тврђава.

Три пирамиде смjештене у релативно сличним позицијама као оне у Гизи издижу се над испреплетаном мрежом базена. Гледано из ваздуха, дизајн подсjећа на компјутерску плочу, са пирамидама тамо гдjе би требало да се налазе микропроцесори.

Подземни тунели личе на хладњак и електрични изолатор и повезују двijе пирамиде. Невjероватни комплекс направили су људи који су се служили искључиво каменим алатом, тврде археолози.

Астеци, који су стекли моћ 700 година пошто је овај град напуштен, нису знали ко је ту живио, али су вјеровали у натприродне моћи грађевина.

Они су град назвали Теотихуакан – Град богова.

Корални замак

Летонски пустињак по имену Едвард Лидскалнин је 1923. почео да гради камену структуру на свом имању у Флориди. Радио је сам, под окриљем ноћи распроређујући камење тешко и до 14 тона по комаду.

Комшије никада нису видјеле било какву опрему нити раднике у његовом дворишту.

Када су га питали како помјера то гигантско камење, Лидскалнин је тврдио да је открио тајне древних пирамида. "Ту нема ништа тешко", рекао им је.

Амброуз Бирс

Писац и ратни херој Амброуз Бирс вјероватно је познатији по свом мистериозном нестанку, него писаним дјелима.

Он је 1913. написао је да путовао у Мексико "са врло јасним циљем, који тренутно није могуће остварити" и нестао с лица земље.

Логично објашњење било је да је побјегао пред војском у Мексичкој револуцији. Међутим, прије његовог пута, Бирс је и сам истраживао нестанке људи – човјека који је нестао у пољима на очиглед познаника, куће које су гутале цијеле породице, једног тинејџера чији су трагови у снијегу просто нестали, а његова мајка чула дозивање упомоћ годинама пошто је дечко ишчезао на истом том мјесту.

Бирс је имао хипотезу да су људи упадали у рупе између димензија из којих је излазак немогућ и да су заробљени између живота и смрти.

Теслини изгубљени изуми

Никола Тесла био је један од најуспјешнијих проналазача с краја 19. и почетка 20. вијека. Генератор наизмјеничне струје, радио, даљинско управљање, ласер и електронски микроскоп сви воде порекло из његовог истраживања.

Многи његови радови и даље су права мистерија – попут малене кутије која осцилује и која је наводно срушила целу зграду и електрични генератор ком гориво није потребно, него црпе енергију из космичког зрачења.

Торањ који је Тесла изградио на Лонг Ајленду требало је да буде први корак ка емитовању бесплатне струје бежичним путем цијелом свијету. Зашто су онда инвеститори повукли средства? Зашто је америчка влада уништила торањ, називајући га националним безбејдносним ризиком и конфисковала све документе након Теслине смрти?

Петроглифи у Сего кањону

Ова умјетничка дјела урезана и офарбана на пејшчарским стенама Сего кањона, од којих су неке старе више хиљада година, наводно приказују религиозне визије древних Индијанаца.

Фигуре без руку са преувеличаним очима, антенама и главама које подсјећају на кациге, антрополози објашњавају као приказе људи тог времена у костимима шамана.

Међутим, многи тврде да су то најранији прикази ванземаљаца. Уз то, у многоме подсјећају на пећинске слике настале у слично вријеме у Сахари и Аустралији.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана