Сателити снимили цунами на површини Сунца

BBC
Сателити снимили цунами на површини Сунца

Два сателита успjела су да забиљеже „цунами" како се шири по површини Сунца након избацивања материје у свемир назване „масовно избацивање короналне масе".

Ови цунамији сачињени из повишеног магнетног поља и врелог, јонизованог гаса, крећу се по површини Сунца брзином од 400 километара у секунди.

Научници сматрају да анализирање ових магнетних поља може помоћи у бољем разумијевању начина на који избацивање короналне масе може утицати на Земљу.

Захваљујући подацима које је пружио један од сателита Хинод, истраживачи су можда успјели да ријеше мистерију стару 70 година – како је појас који окружује Сунце топлији од његове површине.

Оба сателита проучавала су ултраљубичасту свијетлост Сунца, која није видљива голим оком, пошто нам она може пружити увид у екстремне физичке услове на површини Сунца.

„Овакви цунамији су врло незгодни – дешавају се спорадично и прилично су ријетки. Морамо да будемо на правом мјесту у право вријеме а ово смо чекали прилично дуго", изјавио је Дејвид Лонг са Универзитетског колеџа у Лондону.

Сателити су забиљежи брзину цунамија од 400 километара у секунди док је његова температура износила више од милион степени Целзијуса.

Ови цунамији могу да окупају Земљу честицама које се брзо крећу и које могу да изазову одређене сметње у сателитским комуникацијама али и да прекину снабдевање струјом на Земљи. Ипак, соларни научници труде се да предвиде њихове евентуалне ефекте.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана