Сателит након 50 година почео да емитује мистериозан сигнал

Агенције
Сателит након 50 година почео да емитује мистериозан сигнал

Сателит који је у свемиру изгубљен 1967. године „вратио се у живот" и почео је да шаље сигнале први пут након 50 година.

Аматери астрономи посумњали су прије три године да су пронашли изгубљени сателит LES1, али је требало да прођу три године како би потврдили да је сателит, заиста, изненада прорадио.


Вијест је одјекнула међу астрономима, а експерти не знају како се застарјели сателит укључио и како емитује сигнал.

Британац Фил Вилијамс, астроном аматер из Корнвола, био је први који је уочио сигнал са LES1, који је MIТ направио 1965.

Вилијамс је уочио мистериозни шум у сигналу сателита – што су теоретичари завјере пресрећно дочекали уз тврдње како су сателит отели ванземаљци и покушавају да комуницирају са Земљанима (а шта би друго могло да буде).

Међутим, вратимо се на Земљу, гдје Фил Вилијамс сматра да је квар једне од компоненти узроковао то да преносник почне да емитује поново на 237MHz, иако „оживи" само кад соларне панеле обасја свјетлост. Како се сателит преврће сваке четири секунде, сигнал нестаје када сијенка тијела сателита заклони соларне панеле.

Сателит никад није испунио своју мисију 1967. и без контроле се врти већ деценијама. LES1 је лансиран из Кејп Канаверала 11. фебруара 1965. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана