Сарајево: Беогова чорба за Гиниса

Агенције
Сарајево: Беогова чорба за Гиниса

Сарајево - У Сарајеву је завршено кување бегове чорбе, чиме је званично оборен Гинисов рекорд.

''Побиједила је бегова чорба, бх. инат и гурмани'' , ријечи су предсједника Удружења кувара Босне и Херцеговине Нермина Хоџића којима је озваничено обарање Гиннисовог рекорда у прављењу највећег јела од пилетине. “Бегова чорба”, коју се 50 кувара и волонтера правили од раних јутарњих сати је тешка више од 4.120 кг, а досадашњи рекорд је био 4.026. 

''Поносан сам на своје колеге, јер смо се у врло тешким условима припремали за овај тренутак '', казао је Хоџић. 

Гаранције да је чорба квалитетно измјерена је дала фирма Рол Вага из Кисељака, чији су стручњаци били задужени за поштивање стандарда које тражи Гуиннесс. 

 ''Ово је промоција бх.кухиње која се свела на пите и ћевапе, а ми можемо пуно више тога да понудимо'', казао је. 

Грађани су имали прилику обрадовати своје непце “беговом чорбом”, јер је направљено око 15.000 порција. Остатак чорбе биће дониран народним кухињама. 

Одговорни кувар је члан Удружења кухара БиХ Заим Мердан. “Бегова чорба” се кувала у лонцу пречника два и по, те једног метра висине, запремине 4.100 литара. 

Рецепт за чорбу је 800 кг пилећег меса, 150 кг мркве, 50 кг лука, пет кг бамије, 70 кг брашна, 15 кг першуна, 75 литара уља, 15 кг путера и пет кг зачина. 

Разлог што су изабрали “бегову чорбу” је што желе његовати традицију бх. кухиње. 

Обарање рекорда је дио програма највеће годишње куварске манифестације у Европи, а то је конференција Удружења свјетских куварских асоцијација која се одржаваа у Сарајеву.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана