Самсунг гради рафинерија на води

Приредио: Борис Ђурић
Самсунг гради рафинерија на води

СЕУЛ - Обојен у јарку црвену боју, највећи брод на свијету стоји на "Самсунговом" бродоградилишту, смјештеном на јужнокорејском острву Геје и представља највећу рафинерију на води.

Странице брода личе на високе стијене, док људи, у поређењу са њим, изгледају као мрави. Брод "Прелуд" је дуг чак 488 метара, што је приближно једнако дужини пет фудбалских игралишта, а у танкове брода може да стане воде за 175 олимпијских базена. Дизајниран је да може радити у свим временским условима, као и да може издржати циклоне категорије пет.

Изградња брода, који је у стању да носи терет од 600.000 тона, коштала је око 12 милијарди долара. "Прелуд" није брод за превоз путника или танкер за нафту него рафинерија на води, која прерађује природни гас који вуче испод морског дна.

Овај брод је једино могао бити изграђен на највећем бродоградилишту на свијету које запошљава више од 30.000 људи.

Нешто прије зоре група радника, која укључује електричаре, вариоце и лимаре, окупља се на јутарњој вјежби и састанку, на којем расправљају о радовима током дана. Након тога одлазе у лифтове који возе на висину од десет спратова.

Када се човјек нађе на палуби брода, готово је немогуће доћи себи. Стојећи на крми, други крај брода дјелује веома далеко и изгледа као да је у измаглици. Палуба изгледа као лавиринт цијеви, каблова и шипки.

У рачунарским симулацијама све изгледа једноставно, али изградња овог морског гиганта је веома захтјевна.

Да би се убрзала изградња, кључни елементи рафинерије се састављају на копну, а затим пребацују на брод.

Тако су посјетиоци брода могли да виде како се утовара модул од 5.500 тона и прецизно поставља на палубу. Као нека велика слагалица тако се ови модули, којих има 14, слажу на палуби и чине рафинерију. Брод још није завршен, а требало би да буде готов у септембру 2016. године.

"Прелуд" није само највећи брод него и брод који користи иновативни начин извлачења гаса испод морског дна. До сада је гас вађен уз помоћ морских платформи повезаних цијевима са рафинеријом на обали, која тај енергент претвара у течно стање.

За течним гасом, познатим као ТПГ, влада велика потражња у свијету, посебно у Азији. Сада је улогу рафинерије преузео "Прелуд" и представљаће једину плутајућу рафинерију за прераду природног гаса на свијету. Планирано је да годишње производи 3,6 милиона тона ТПГ-а.

Брод је наручила компанија "Шел", која на тај начин жели да избјегне скупе трошкове изградње цјевовода у близини аустралијске области, као и рафинерије на обали. "Шел" има план да покрене читаву флоту "Прелуд" бродова и тако извлачи гас из подручја која су раније сматрана превише компликованим или сувише скупим за извлачење гаса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана