САД: Праве пиштоље на 3D штампачу

Taнјуг
САД: Праве пиштоље на 3D штампачу

Вашингтон - Све више Американаца код куће прави примитивне пластичне пиштоље уз помоћ тродимензионалног штампача.

Два мjесеца након што је Коди Вилсон први пут демонстрирао пиштољ направљен помоћу тродимензионалног штампача, Стејт департмент му је забранио да преко интернета дистрибуира нацрт за израду таквог пиштоља, али га је он већ подjелио са хиљадама људи, па ентузијасти сада праве оружје - код куће.

Један од таквих је Тревис Лерол (31), који израђује пиштоље у својој кући у предграђу Балтимора, преноси АФП.

Продукт 21. вијека, 3D принтер, који кошта око 1.300 долара, слаже слојеве вреле пластике један преко другог и тиме се, постепено, може добити шта год пожелите.

Користећи програм који је скинуо са интернета, Лерол је направио пиштољ скоро у потпуности од пластике, под називом "ослободилац" (либератор), који испаљује праве метке.

"То је најосновнији тип пиштоља, крајње је једноставан и прилично непоуздан, али је, као технолошки изазов, израда ватреног оружја од пластике прилично тешка, а за мене је то било веома изазовно и поучно", каже он.

Изумитељ овог пиштоља је Коди Вилсон, а он је био и први који је испалио метак из тог оружја раније ове године.

Неки амерички законодавци сада покушавају да законом забране коришћење тродимензионалних штампача у те сврхе, али присталице израде такве врсте оружја као што је Лерол не виде у томе разлог за забринутост.

"То није оружје које би било нарочито опасно по друге. То је пиштољ који може да испали само један метак, а на тржишту је доступно много боље оружје, тако да се не бојим да би он могао да буде употребљен у криминалне сврхе или слично", каже он.

Кад је ријеч о изради пиштоља код куће, како он наводи, људи у Америци то раде још откако та земља постоји, тако да за то, у суштини, и није неопходан 3D принтер.

Истина је да је, за сада, оружје "испринтовано" у тродимензионалној верзији прилично примитивно, али чак и јефтинији штампачи већ могу да се користе за израду дијелова за модерније оружје.

Оно што забрињава заговорнике контроле оружја јесте чињеница да ће, са развојем технологије, власти моћи мало тога да учине како би ограничиле приступ оружју.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана