Руска станица 45 година емитује звук који нико не разумије

Новости.рс
Руска станица 45 година емитује звук који нико не разумије

Радиостаница “Buzzer” емитује један исти сигнал и поруку више од 45 година, тачније од 1970. године, али нико не разумије њено значење.

Порука УВБ 76 изговорена је на карактеристичном руском акценту, а послије емитоване поруке слиједи серија кодова састављена од речи и бројева. Шта они значе - нико не зна. Карактеристично зујање радиофреквенције враћа се и траје неколико мјесеци, пишу британски медији, а преносе Вечерње новости.

Многи претпостављају да је ријеч о тајној поруци руске војске, али без обзира на то, “Buzzer” је подстакао настанак бројних теорија завјере.

Звук се емитује на фреквенцији од 4625 kHz. Сајт "Numbers station" тврди да овај радио сигнал представља пројекат руске војске, заправо шифровани вид комуникације.

Рајан Шаум, човjек који води поменути сајт, постао је фасциниран мистериозном радио станицом. Ипак, каже да није покушао да разбије шифру.

"Овај тајни код не може да разбије нико сем особа коме је намијењен", рекао је млади студент информатике. Једино што је познато је да све поруке долазе у истом формату, али њихово дешифровање представља немогућу мисију.

Руски студент Егор Есвејев (20), истраживао је претходну локацију са које је наводно долазио сигнал "Зујалице".

"Као и сва напуштена мјеста, поприлично је језиво. Људи су врло чудни. Сјећам се човјека на бициклу, који је долазио из правца шуме. Са собом није носио ништа, а ишао је у правцу поља која су се простирала до бесконачности. Ништа ми није било јасно, одакле долази, куда иде", изјавио је Есвејев.

Он наводи да су у Поварову пронашли гомилу војне документације, те да сматра да је мистериозна станица коришћена за неку врсту интерне комуникације руских шпијуна и војске. Ипак, и ова, као и све друге теорије, базирају се на пуком нагађању.

Он наводи да су у Поварову пронашли гомилу војне документације, те да сматра да је мистериозна станица коришћена за неку врсту интерне комуникације руских шпијуна и војске.

Ипак, и ова, као и све друге теорије, базирају се на пуком нагађању.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана