Руска орбитална станица може да ради бесконачно дуго

Танјуг
Foto: Getty Images

Нова руска орбитална станица, на чијем пројекту ради ракетно-космичка корпорација "Енергија", може да ради бесконачно дуго, показују документа корпорације у које је агенција РИА Новости имала увид.

Трајност се постиже прије свега мијењањем модула.

Руководилац Института космичке политике Иван Мојсејев изјавио је да, ако се у старту крене од принципа да је модул одслужио свој вијек и да се замјењује другим, онда станица постаје "вјечна".

Русија има велико искуство у изградњи орбиталних станица, али је за сваку до сада био одређен рок коришћења.

Станица "Мир" је првобитно требало да буде у употреби пет година, а радила је 15, рок употребе Међународне космичке станице (МКС) био је 15 година, али станица траје 26 година, а разматра се могућност њене употребе до 2030. године.

До сада никада није разматрана могућност да једна орбитална станица траје вјечно.

Замјеник главног конструктора у корпорацији "Енергија" Владимир Соловјев је у октобру изјавио да ће нова орбитална станица по конструкцији личити на станицу "Мир" и да ће имати најмање пет модула.

Станица би требало да буде већа од станица "Мир" и руског дијела МКС, а њен положај у орбити на висини од 400 километара и под углом од 98 степени омогућио би надгледање цијеле површине Земље, прије свега Арктика и Сјеверног морског пута.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана