Руси: Супербомбардер САД?! Ево шта ми имамо

tportal.hr
Руси: Супербомбардер САД?! Ево шта ми имамо

Медији преносе да Руси граде бомбардер нове генарације од којег ће стрепити Америка.

Истовремено са најавом да је компанија "Nortrop Gruman" добила уговор за првих 21 од укупно 100 предвиђених америчких бомбардера нове генерације, у дизајнерској канцеларији компаније Тупољев наставља се развој руског стратешког бомбардера дугог домета пете генерације ПАК ДА који је већ од раније добио надимак "невидљива смрт"

Овај авион пете генерације који ће покретати нови мотор, што је уједно најзахтјевнија и најскупља компонента у авио-индустрији, требало би да полети већ 2023. године.

Према најавама Владислава Масала, директора руске компаније УЕЦ, "невидљива смрт" ће бити опремљена јединственим комуникационим системом који може да анализира стање читаве летјелице, самостално ће прилагођавати виталне параметре на основу података добијених компјутерском анализом, а према потреби издаваће и одговарајуће оперативе наредбе.

Када је у конструтивној канцеларији Тупољева 1999. покренут прелиминарни рад на програму ПАК ДА чија је цијена још увијек непознаница, дизајнери су се нашли пред великим изазовом будући да су у први мах конструисати надзвучни бомбардер што изискује значајне трошкове и већу примјећеност на радарима.

Наиме, суперсонични авиони, упркос томе што због својих брзина ефективније могу да пробијају противваздушну одбрану, истовремено због аеродинамичких посебности постају исувише уочљиви за непријатељске радаре. Поред тога, троше више горива од споријих авиона па им је стога смањен максималан долет без додатног пуњења током лета, тако да је одлука и пала на конструисање подзвучног бомбардера.

Командант руског ратног ваздухопловства Виктор Бондарев средином ове године нагласио је како ће се ПАК ДА разликовати од садашње суперсоничне перјанице руске бомбардерске компоненте тупољева Ту-160 по количини паметног наоружања које укључује ракете као и хиперзвучно оружје.

Према подацима који су процурели из дизајнерског бироа, авион ће бити изграђен по већ виђеној шеми летећег крила која искључује стандардан вертикални стабилизатор као и уобичајен облик трупа и репне површине. Такав широкоугаони облик омогућава смањену видљивост и одбијање радиолокацијских станица за уочавање противника, с тим да труп у којем су смјештени посада и оружје игра улогу крила.

Укупна предвиђена маса бомбардера је 120 тона, а четвртину ће чинити корисно оптерећење у виду горива, посаде и наоружања.

Невидљива смрт требало би да замјени времешни турбоелисни Ту-95 који је у саставу руског ратног ваздухопловства још од 1956. године, а који ће летјети у саставу руских бомбардерских пукова све до 2040. године.

Иначе, упоредо са пројектом ПАК ДА, Руси настављају и пројекат ПАК ФА иза којег стоји вишенамијенски ловац смањеног радарског одраза пете генерације чији дизајн потписује дизајнерска канцеларија Сухој.

Тај понос руског ратног ваздухопловства овог љета је приказан јавности, а већ почетком 2017. требало би започети његово серијско уврштавање. Управо је у току испитивање економичније верзије мотора којег ПАК ФА позајмљује од ловца Су-35С, а Руси тврде да је према досад виђеном авион у стању да изведе маневре о којима амерички ловци могу само да сањају.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана