Ру­си и Ки­не­зи пра­ве ави­он за трку са За­па­дом

Танјуг
Ру­си и Ки­не­зи пра­ве ави­он за трку са За­па­дом

Пе­кинг - Ки­на и Ру­си­ја ће ин­вес­ти­ра­ти до 20 ми­ли­јар­ди до­ла­ра у ра­звој ши­ро­ко­тру­пног мла­зног ави­она за ду­ге ре­ла­ци­је у нас­то­јању да па­ри­ра­ју во­де­ћим за­па­дним прои­зво­ђа­чи­ма, аме­ри­чком "Бо­ин­гу" и фран­цус­ком "Ер­ба­су".

Ам­би­ци­озан план до­го­во­ри­ле су Ко­мер­ци­јал­на ваз­ду­хо­пло­вна кор­по­ра­ци­ја Ки­не и Ује­дињена ваз­ду­хо­пло­вна кор­по­ра­ци­ја Ру­си­је, ко­ја прои­зво­ди "су­хој су­перџет 100" у ју­ну ове го­ди­не ка­да се рус­ки пред­сје­дник Вла­ди­мир Пу­тин сас­тао с ки­нес­ким ко­ле­гом Сји Ђин­пин­гом у Пе­кин­гу.

Ко­мер­ци­јал­на ваз­ду­хо­пло­вна кор­по­ра­ци­ја ју­че је са­оп­шти­ла да ће за­је­дни­чко пре­ду­зе­ће, ко­је ће би­ти осно­ва­но ове го­ди­не у Шан­га­ју, ра­зви­ти ши­ро­ко­тру­пни ави­он са 280 сје­ди­шта за ле­то­ве с до­ме­том од 12.000 ки­ло­ме­та­ра. Та ле­тје­ли­ца би би­ла ди­ре­ктан кон­ку­рент "Бо­ин­го­вом" мо­де­лу 787 и "Ер­ба­со­вом" А350.

- Про­је­кат је ври­је­дан изме­ђу 13 и 20 ми­ли­јар­ди до­ла­ра, а дви­је стра­не ће га фи­нан­си­ра­ти у ра­вно­пра­вном омје­ру. Ко­мер­ци­јал­на ваз­ду­хо­пло­вна кор­по­ра­ци­ја има изван­ре­дну те­хно­ло­ги­ју и ди­зајн и са­ра­ђи­ва­ће­мо не са­мо у се­гмен­ту те­хно­ло­шке већ и ин­те­ле­кту­ал­не сво­ји­не. Ави­он ће би­ти де­сет од­сто јеф­ти­ни­ји од кон­ку­рен­тских - ре­као је пред­сје­дник рус­ке Ује­дињене ваз­ду­хо­пло­вне кор­по­ра­ци­је Ју­риј Сљусар на сај­му "Ави­ја­ци­ја Ки­не".

Пре­ма по­да­ци­ма објављеним на ин­тер­нет стра­ни­ца­ма фран­цус­ког и аме­ри­чког прои­зво­ђа­ча ави­она, ка­та­ло­шка ци­је­на "Ер­ба­со­вог" А350 ко­ји има 280 сје­ди­шта изно­си 272,4 ми­ли­она до­ла­ра, док "Бо­ин­го­ва" ле­тје­ли­ца 787 са 290 мјес­та ко­шта 264,6 ми­ли­она до­ла­ра.

Де­це­ни­ја ра­да

Но­ви ки­нес­ко-рус­ки ави­он би први про­бни лет тре­ба­ло да оба­ви за се­дам го­ди­на.

Уко­ли­ко ра­звој ле­тје­ли­це бу­де ишао по пла­ну, испо­ру­ке ће кре­ну­ти три го­ди­не ка­сни­је.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана