Румуни покушавају присвојити Николу Теслу

Aгенције
Румуни покушавају присвојити Николу Теслу

БЕОГРАД - Тезу о румунском поријеклу Николе Тесле годинама пласира дио стручне јавности у Румунији, пишу београдски медији.

'Никола (Nicolae) Тесла, познати румунски научник, рођен је 1856. године у Лици, у селу Смиљану. То комплетно подручје било је насељено Истро-Румунима…", наводи се у српској јавности до сада непознатој књизи ''Ванземаљски Румун", објављеној 2005. године, наводи ''Политика''.

 Аутор књиге Валентин Овидиу Ваздоага,у дијелу посвећеном Теслиним идејама које и данас распаљују људску машту, изводи закључак да нема никакве сумње да је његово поријекло било румунско, будући да му се ни презиме не завршава на -ић, нити оно има неко значење на српском језику, а није ни често у данашњој Србији.

Теза о наводном румунском поријеклу познатог изумитеља није нова, њу већ годинама пласира дио румунске стручне јавности.

 ''У приличном бројним румунских извора помиње се 'чињеница' о Теслином истро-румунском пореклу", потврдио је за ''Политику" Владимир Јеленковић, дирекетор Музеја Николе Тесле у Београду, додавши да се са таквим податком први пут срео 2006. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана