Роботи, дронови и сателити оружје будућности

Агенције
Роботи, дронови и сателити оружје будућности

Вашингтон - DARPA је агенција Министарства одбране САД која је одговорна за развој нових технологија за потребе америчке војске, а судећи по новим пројектима, оружје будућности су дронови, сателити и роботи.

Један од пројеката будућности је и систем PCAS, који омогућава авионима и хеликоптерима да на позив својих трупа за само шест минута стигну на одредиште и униште непријатељска оклопна возила. Са садашњом тактиком и технологијом за овај подухват је потребно између 30 и 60 минута.

PCAS функционише тако што војници на терену одреде и лоцирају мету, тако да пилоти унапријед добију испланирану руту летења, геокоординате, као и рјешење за уништење противника.

Америка располаже и системом за сателитско надзирање на захтјев, ALSA, који је способан да за мање од 24 часа преко млазних ракета у орбиту пошаље сателите који би надзирали одређену област.

Американци су осмислили и такозвано "шесто чуло за војника". Као у игрицама, "Squad X core technology" је нови систем који ће војницима омогућити бољи преглед на терену.

Преко овог система они ће бити у могућности да у сваком тренутку виде статус осталих војника, прате извјештаје из дронова и авиона, али и да брзо добијају извјештаје о напредовању мисије или евентуалној опасности.

Осим тога, америчкој војсци на располагању су и протетички удови. Компанија "Hand Propioception and Touch Interfaces" (HAPTIY) забиљежила је изванредан напредак на овом пољу. Њихови протетички удови су заправо снажнији од природних.

Бродски ватрогасни робот SAFFiR дизајниран је да патролира на ратним бродовима и да угаси евентуални пожар прије него што се ватра прошири. У новембру прошле године SAFFiR је успјешно прошао све тестове.

Један од америчких адута свакако су дронови који у војне операције иду умјесто пилота.

Систем CODE омогућава беспилотним летјелицама да учествују у ваздушним нападима заједно са авионима, који имају људску посаду.

Природа је дизајнирала да ране на људском тијелу саме зацијеле. Међутим, усљед екстремних траума које војник доживи приликом рањавања, одређени електрични импулси не стижу до мозга, па се самим тим успорава процес лијечења. "ElectRy", уређај који би био уграђен у тијело војника, би управо имао ову функцију - да пошаље електричне импулсе до мозга и убрза опоравак војника.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана