Робот патролира и пуца из калашњикова

Агенције
Робот патролира и пуца из калашњикова

Москва - Руска војска је у Севастопољу приказала најновију опрему, укључујући и робота на гусјеницама који може да се користи и за патролирање и за нападе.

Робот "Платформа М", за који се први пут сазнало прошлог љета током руских војних вјежби код Калињинграда, има даљинско управљање, а наоружан је бацачима граната и аутоматским пушкама "калашњиков".

Како наводи Технолошки институт за напредна научна истраживања из Ижевска, који је "створио" робота, "Платформа М" може да се користи за прикупљање података, откривање и елиминисање стационираних и покретних мета, ватрену подршку, патролирање и обезбјеђивање значајних мјеста. Може бити навођен и може да уништава мете аутоматском или полуаутоматском ватром. Опремљен је локаторима за оптичко-електронско и радио извиђање, који омогућују руском роботу да обавља борбене задатке ноћу, а да не буде откривен.

"Платформа М" је универзална платформа која може бити снабдјевена различитим типовима оружја и одбрамбеним елементима, наглашава један од креатора робота.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана