Ријешена загонетка ротирајуће статуе

Танјуг
Ријешена загонетка ротирајуће статуе

Кустоси и стручњаци Британског музеја мјесецима су покушавали да докуче како једна древна египатска статуа успијева да се окрене на својој стакленој полици у затвореној витрини.

О фигурини су кружиле разне легенде: да је на њу бацио клетву неко од египатских богова, те да је дух њеног власника ушао у њу и приморавао је да се окреће. Давана су и нека прозаичнија објашњења, која су помјерање статуе приписивала магнетном пољу.

Британски инжењер Стив Гослинг коначно је успио да ријеши ову мистерију. Он је, наиме, открио да се 3.800 година стара камена фигурина окреће под дејством незнатних вибрација, изазваних саобраћајем и подрхтавањем пода док пролазе посјетиоци музеја.

“Статуа се окреће због вибрација које се осјећају у витрини”, казао је Гослинг у изјави за Ројтерс.

“Поставили смо акцелерометар и установили да су вибрације изазване уличним саобраћајем и корачањем посјетилаца разлог” окретања статуе, навео је он.

Снимак статуе која се окреће, који је постављен љетос на Интернету, привукао је велики број знатижељника у Манчестерски музеј, у ком је овај необични артефакт изложен посљедњих 80 година.

Гослинг је објаснио да се већи дио тежине 25 центиметара високе фигурине налази на једном њеном крају, што је чини нестабилном и подложном вибрацијама.

“Ниво трења између предмета од тако чврстог материјала и стаклене полице је изузетно низак, те мало треба па да се она помјери”, казао је британски инжењер.

Статуа је израђена по лику човјека званог Неб-Сену као дар Озирису, староегипатском богу смрти и владару подземног свијета.

Стари Египћани су поред мумифицираних тијела покојника често стављали статуе рађене по њиховом лику, вјерујући да у случају да се тијело уништи, душа може да користи ту фигуру као своје наредно одредиште.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана