Рекли збогом води из пластике

danas.hr
Рекли збогом води из пластике

Сан Франциско - Сан Франциско забранио је продају и дистрибуцију флаширане воде у паковањима од пола литре и мање у просторима у власништву града.

Вода у пластичним флашама више није добродошла у Сан Франциску , преноси портал danas.hr. То је први велики град у којем је забрањена продаја и дистрибуција флаширане воде у паковањима од пола литре и мање у просторима у власништву града.

Градско вијеће једногласно је подржало ту мјеру, која је наставак градског плана да потпуно престане да закопава или спаљује отпад до 2020. године.

Још 2007. године тај град је забранио куповину флаширане воде градским новцем. То је учинило и шест држава и барем 140 градова у САД. Сан Франциско је први велики град који је забранио продају флаширане воде у малим паковањима.

Град је објавио да се процијењује да широм свијета сваке године на десетине милиона боца заврши на сметлиштима. Више од 75 посто од 50 милијарди боца воде које се конзумирају у Америци не заврши у рециклажи већ на депонијама или у природи.

"С обзиром на то да Сан Франциско има чисту и јефтину водоводну воду, морамо се отарасити наше зависности од пластичних боца", рекао је Дејвид Чиу, одборник града и округа Сан Франциско који је предложио ову мјеру.

"Индустрија флаширане воде троши милионе долара годишње како би поткопала повјерење коју јавност има у воду из водовода", додала је активисткиња Лорен Деруша.

Остало је још само да ову одлуку потпише градоначелник Ед Ли.

Није изненађење да се представници произвођача флаширане воде противе овој забрани, а као разлог наводе потрошачко право избора.

"Вода је корисна за људе, а они би требало да имају право избора како ће да је пију - из чесме, фонтане или амбалаже коју је могуће рециклирати", саопштила је Америчка асоцијација произвођача пића.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана