Региону не пријети опасност од метеорске кише

Агенције
Региону не пријети опасност од метеорске кише

Бањалука - Секретар Универзитетског астрономског друштва Бањалука Милан Поповић рекао је да региону не пријети опасност од метеорске кише која се појавила над Русијом, преносе агенције.

Поповић каже да је ова метеорска киша прелетјела Европу.

- Код нас неће бити ништа слично. Нећемо видјети ни чути ништа од тих небеских појава - додао је Поповић.

Он је појаснио да се о јучерашњој појави ништа не може тврдити са сигурношћу, али да су претпоставке да је ријеч о фрагментима астероида који је јуче пролетио поред Земље на удаљености од 28.000 километара.

То су, каже Поповић, фрагменти који лете за астероидом и које је привукла земљина гравитација, а 2029. године на овако малој удаљености од Земље пролетјеће астероид Апофис.

- На Земљу свакодневно падне неколико хиљада и до 20.000 тона материјала из свемира, брзином од 11 до 72 хиљаде километара у секунди. Изузетак у јучерашњем случају је што метеорит није изгорио у атмосфери, што је врло ријетка појава - рекао је Поповић.

Он каже да се претпоставља да је јучерашњи метеорит био сачињен од метала, вјероватно гвожђа или никла и да је то разлог зашто није у потпуности сагорио у атмосфери.

Поповић подсјећа да у оваквим случајевима треба разликовати појмове метеорид, метеорит, метеор и болид.

Метеорид је мало небеско тијело које се налази изван Земљине атмосфере, али уколико уђе у њу загријава се, гори и испарава усљед трења, остављајући за собом свјетлосни траг.

Метеорит је метеорид који преживи пролазак кроз земљину атмосферу и падне на њену површину.

Може да остави ударни кратер на површини Земље.

Метеор је звучна и оптичка појава која настаје јонизацијом атмосфере током проласка небеског тијела кроз њу, док је болид метеор који је врло сјајан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана