Радничке идеје Бошу штеде милионе

Ж. К.
Радничке идеје Бошу штеде милионе

Штутгарт - Њемачка компанија "Бош" већ 90 година профитира од креативности и иновативног духа својих запослених, а у посљедњој деценији само у Њемачкој је уштедјела око 395 милиона евра захваљујући приједлозима њених радника за побољшање пословања.

У "Бошу", који је глобални добављач технологије и услуга, наводе да су прошле године својим радницима у Њемачкој исплатили 7,7 милиона евра као награду за њихове идеје помоћи којих је компанија уштедјела око 33 милиона евра. У компанији наводе да је приједлоге предало око 21.900 радника, што представља раст од 2,4 одсто у односу на претходну годину.

Ова традиција у "Бошу" је присутна од 1924. године када је оснивач компаније Роберт Бош најавио увођење књиге с приједлозима и тиме положио камен темељац данашњег глобалног програма управљања идејама. Његов циљ је било усавршавање радних процеса и побољшање производа, те смањење трошкова производње. "Бош" је недавно примио њемачку награду за идеје за 2014. за најбоље управљање идејама у категорији добављача дијелова за моторна возила.

- Креативност наших радника представља гориво за нашу иновативну снагу. Искуство, креативност и проактивно размишљање јачају нашу конкурентност и воде до бољих производа. Мале идеје изван обима свакодневних задатака често омогућавају велика побољшања - рекао је члан управе и директор индустријских односа у "Бошу" Кристоф Кибел.

"Бошово" управљање идејама успјешно је примијењено у његовим филијалама широм свијета, а у будућности ће бити још једноставније захваљујући стандардизованим информатичким системима.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана