Пукотине« у америчком нуклеарном арсеналу

Агенције
Пукотине« у америчком нуклеарном арсеналу

Вашингтон - У темељима америчког нуклеарног арсенала појавиле су се извјесне "пукотине", не само што се тиче војних снага, већ и цивилне бирократије која их контролише, оправдава њихове трошкове и сврху, али и планира њихову будућност.

Нејасно је да ли влада препознаје пуне размјере овог проблема, чија је суштина слабљење њене способности да води и одржава свој нуклеарни "подухват", преноси данас АП.

САД и даље имају на хиљаде комада нуклеарног оружја - више него што кажу да им треба - а сада се ближе тренутку одлуке о инвестирању огромних сума новца како би се арсенал учинио одрживим за будуће генерације.

Пропусти се биљеже у неким од кључних сегмената нуклеарног арсенала - техничкој стручности, модерној опреми и извршном надзору са цивилне стране, као и дисциплини, моралу и одговорности са војне стране.

Примјер је нуклеарни ракетни корпус ваздухопловних америчких снага који показује пад дисциплине, обуке и морала у протекле двије године, а прошле недјеље су отпуштени високи официри у двије од три њихове базе због непримјереног понашања.

Проблеми су, међутим, ширих размјера, али генерално пролазе неопажено у одсуству значајније нуклеарне катастрофе у протеклим деценијама и опадању страхова од нуклеарног рата, док "пукотине" још више продубљује ограничен буџет и неједнака политичка подршка.

"Овај недостатак пажње резултирао је конфузијом у јавности, неповјерењем у Конгресу и озбиљним срозавањем залагања, стручности и знања у одржавању нуклеарних оружаних капацитета САД", наводи се у извјештају који је у априлу објавило савјетодавно конгресно вијеће о управљању нуклеарном безбједношћу.

Иако је данашње оружје технолошки на високом нивоу, "нема доступне и изводљиве (владине) визије, плана нити програма за будуће нуклеарне оружане капацитете", закључено је у том извјештају.

Пол Брекен, професор политичких наука на Јејлу, отишао је још даље - он тврди да је ријеч о "свјесном занемаривању" које је почело прије двије деценије као одговор на крах СССР-а и комунистичке пријетње.

Џон Хемри, предсједник Центра за стратешке и међународне студије и бивши замјеник министра одбране, каже да би одлуке донијете послије хладног рата, које су деградирале нуклеарно оружје као национални приоритет, могле да сада ставе на муке САД у свјетлу настојања неколико земаља да прошире или почну да граде своје нуклеарне арсенале.

"Сада се Руси враћају, Кинези шире свој арсенал, а ми смо на ивици потенцијалног 'водопада' нуклеарно наоружаних држава. Али је амерички естаблишмент озбиљно ослабљен", упозорио је Хемри.

Неки аспекти овог проблема ће избити на површину када, можда већ ове недеље, буде објављена очекивана темељна студија о "пропустима или недостацима" у нуклеарним снагама коју је министар одбране Чак Хејгел наложио у фебруару.

Он је, такође, затражио хитна и дугорочна рјешења након што је у јануару изјавио да "нешто није у реду" са нуклеарним снагама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана